Bor, közösség, álom


2025. 08. 03.


Mi marad meg egy pohár bor után? Az íze? Az illata? A története? Vagy mindhárom egyszerre? A Dobosi család számára ez a kérdés nem csupán költői: a válasz maga a vállalkozásuk lényege. Egy birtok, ahol nemcsak a szőlő gyökerezik mélyen a Nivegy-völgy talajában, hanem az emberek közötti kapcsolódások is. Szentantalfa sosem volt ismeretlen a balatoni gasztrotérképen, de a Dobosi Birtok megjelenésével végleg kitörölhetetlenné vált onnan.

Van, amikor az élet egyszerűen csak felkínál egy új kanyart. Olyan hirtelen, mint amikor a Forma–1-es pilóták alatt egy ismerős pálya hirtelen megváltozik. Aki nem figyel, kisodródik. Aki viszont mer kockáztatni, és nem fél az ösztöneire hallgatni, az új utat talál. Előre. A Dobosi család története épp ilyen – hitről, kitartásról, családról és az egymásra épülő generációk erejéről, meg egy kicsit a jó borról is szól.

Dobosi Győző a Covid alatt jött rá: nem a nagy hal eszi meg a kicsit, hanem a gyors a lassút. Míg a pandémia sokaknak lezárást jelentett, nekik a startról szólt. Valami újról. A család szinte napok alatt hozta létre a webshopját, és a borászat új dimenzióba lépett. Miközben az ország zárva volt, ők nyitottak – hangsúlyos online jelenlét, hírlevelek, ajánlott borpárosítások, ügyes keresztmarketing került a fókuszba. A webes forgalom megsokszorozódott, és azóta is tartják a szintet. Nemcsak túlélték a járványt, hanem újraértelmezték a bor értékesítését is.


De a legnagyobb tanulás nem a technológiához, hanem az emberhez kötődött. Az, hogy mi marad meg az élményből, amikor a bor elfogy. Az íz? A címke? Egy pillanat a teraszon, egy nevetés a pince mélyén? Dobosi Győző számára a bor mindig is kapcsolódást jelentett. Emberekhez, tájakhoz, időhöz. Ezt az érzetet szerették volna átadni másoknak is.

A teljes cikket az Északipart magazinban olvashatjátok! Már kapható az újságárusoknál és a Magazinly-n is!

👉 Rendeld meg digitálisan vagy nyomtatva: https://magazinly.com/eszakipart

👉 Vagy keresd az alábbi árushelyeken: bit.ly/eszakipart2025


Ajánlom a Facebookon