Boda Balázs kiállítása az alsóőrsi Törökházban

Modern harmónia egy XVI. századi épületben


2016. 06. 23.


A hely: az Európa-szerte ismert alsóőrsi Törökház. Nem tudható, hogy a Rómer Flóris által 1860-ban „régi római lak”-nak nevezett, a 15–16. század fordulóján épült késő gótikus kisnemesi udvarházat mióta hívják „török ház”-nak vagy „török adószedő házá”-nak. Legkorábban török kori adásvételi szerződésekben említik 1675-ben.

haz

Alsóőrsön a 16–17. században kettős, magyar és török részre való adóztatás folyt, ami a szakértő történészek szerint is világtörténeti kuriózum. A török adózás feladatának teljesítésére a falu roppant találékony módon török bírót választott. A magyar írásbeliség történetében rendkívüli ritkaságnak számítanak a török bírók által kiadott oklevelek, amik a Mórocza család levéltárából kerültek elő.
A török bíróság működése nyilvánvalóan kapcsolatban állt a török ház elnevezésével, aminek a népi magyarázata – a ház turbánszerű kéményéből – tudományos szempontból nem állja meg a helyét, mert az valójában egy hagyma alakú barokk kéményzáródás.

kemenyk

 

A ház udvaráról a kilátás első körben oxigénben szegény állapotot idéz elő és szapora légzésre sarkall. Később megnyugszik a szem, s hozzá simul a lélek is.

6

 

A kiállító művész: a Paloznakon élő Boda Balázs, aki pályája elején kipróbálta az aranyművességet, volt díszletfestő a Magyar Televíziónál, és filmgyári berendező, míg a nyolcvanas évek közepén a festészet mellett állapodott meg.

Balazs

 

Boda Balázs modern világát bemutató alsóőrsi kiállításán vegyes technikájú, absztrakt képek, síkplasztikák és szobrok töltik meg a patinás épületet. 

9

 

A tárlat július 15-ig látogatható, naponta 15-től 19 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 19 óráig.

 

 

 


Ajánlom a Facebookon