Óriások földjén

Élménytúra és borozás a Sabar Borházzal


2016. 05. 23.


Ádám Gábor a Sabar Borházból tavasszal gondolt egyet, és kitalált egy bortúrát. Szó szerint: alvás sátorban, hegyre föl, völgybe le, erdő, várak, Káli-medence, falusi ízek – és persze bor, egy egész hétvégén át. Összefogott egy igazi túrázóval, Nyáry Tamással, aki hozta húszéves tapasztalatát, ő pedig a lelkesedését és a Káptalantóti melletti Sabar hegyen álló borászatát, amelynek éppen passzol egy ilyen program. A legelsőn ott voltunk mi is.

 

DSC_4441

A napsütéses, tavaszi péntek délutánon 35 elszánt vendég érkezett a Sabaron álló pincéhez. Többségükben soha nem látták még egymást, de egy ilyen hétvége épp a legjobb új barátokat szerezni. Már a sátorverésnél összehozza az ismeretleneket a közös sors és a megoldandó feladatok

DSC_4426

Mi most csak Nyáry Tamással ismerkedünk meg (jobb szélen). Gyerekkorában a Másfélmillió lépés… volt a kedvence a tévében, 1987-ben, ahogy befejezte az általános iskolát, nekivágott az országos kéktúra útvonalának, és ez a szenvedély azóta is fogva tartja. 2003 óta bronzjelvényes túravezető, vagyis papírja van arról, hogy középhegységi körülmények között vezethet túrákat.

IMG_1105

Az első este a másnapi 24 kilométerre való lelki rákészüléssel telt, amit nagyban segített a Sabar borok kóstolása, három reduktív tétel: sauvignon blanc, kékfrankos rozé, ottonel muskotály, meg egy kis hidegtál. Borokról itt többet nem mesélünk, jobb őket megismerni a helyszínen. Inkább belecsapunk a képeken is élvezhető túrába. Indulás szombaton 9-kor, Káptalantóti mellől. Irány a Csobánc.

IMG_1112

A Csobánc alja a pincétől kellemes háromnegyed órás séta, de onnantól nincs mese, felfelé kell menni. Itt már a felén túl vagyunk, a déli oldalon. A háttérben a Gulács és a Badacsony, mögöttük a Balaton.

IMG_1116

A Csobánc 376 méter magas, ami kb. másfél Gellért hegy, vagyis nem sok, viszont elég meredek, 40%-os lejtői is vannak – csak gyalog lehet feljutni a tetejére. Felfelé kapaszkodva így pillantjuk meg a várat. Romjaiban is tekintélyes.

IMG_1120_pano

Képről is könnyen eldönthető, hogy érdemes-e feljönni. Hát még a valóságban, egy ilyen verőfényes napon. Nagyon tiszta időben állítólag a 100 km-re lévő pécsi tévétornyot is látni, de nem volt köztünk vita, hogy az ennyire tiszta idő is éppen jó.

IMG_1123

Na ugye, ez szinte már túlzás. A Szent György-hegy az adekvát virágzó repcemezővel, jobboldalt alul Gyulakeszi szélének házai.

IMG_1126

Na ugye 2.

IMG_1154

A vár a 13. században épült, egészen a 19. közepéig ugyanilyen nevű falu is tartozott hozzá. A várból ennyi maradt, a faluból még ennyi sem, de a bazaltos talaj, és rajta a szőlők szerencsére elpusztíthatatlanok.

IMG_1165

A Csobáncról irány Szentbékkálla, a kéktúra útvonalán 5-6 kilométeres táv. Itt van a Káli medence talán legnagyobb attrakciójának, a Kőtengernek a legszebb része. Olyan lenyűgöző, hogy a következő kép alá talán elfér egy kis geológia is.

A cikk folytatódik, kattintson.


Ajánlom a Facebookon