Helyszín

A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékházként, az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit, felidézve a szellemi miliőt, bepillantást engedve a család füredi mindennapjaiba. Ugyanúgy megtalálható itt Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, mint felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.

Jókai Mór 1857. évi első füredi látogatása mély hatással volt rá és feleségére, Laborfalvy Rózára. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy attól fogva rendszeres vendégei voltak Fürednek, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll. A koraeklektikus stílusban épült nyaraló 1870 őszén még nem volt teljesen készen, de Jókaiék már az év nyarán birtokba vették. Déli verandája felett kőbábos mellszobrokkal díszített teraszról lehetett gyönyörködni a Balaton és Tihany felé nyíló kilátásban. A bejárat előtt látható Flóra szobrot valószínűleg az épület későbbi tulajdonosa helyezte el.

Jókai több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az Arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt. Jókai felesége halála után 1889 elején eladta a villát Michelini János veszprémi gabonakereskedőnek. A Jókay család 1908-ban visszavásárolta a nyaralót. 1954-ben, az író halálának 50. évfordulójára az épületben megnyitották az ország egyetlen Jókai Emlékmúzeumát. 1992-től minden év májusában, az író halálának évfordulóján a Jókai Napok rendezvénysorozattal emlékeznek rá tisztelői.

 

Forrás: www.furedkult.hu

Szerdától vasárnapig 10:00-18:00

Egyéni belépő (Balatonfüredi jegy): 650 HUF/fő
Egyéni belépő (osztálykirándulás.hu): 450 HUF/fő
Belépő felnőtteknek: 1300 HUF
Belépő diákoknak: 650 HUF
Belépő nyugdíjasoknak: 650 HUF

Belépő családoknak (2 felnőtt+2 gyermek): 3000 HUF/család
Egyéni kombinált belépő felnőtteknek (városi+Jókai): 1400 HUF
Egyéni kombinált belépő felnőtteknek (3 napos): 3300 HUF/fő
Egyéni kombinált belépő diákoknak (városi+Jókai): 700 HUF
Egyéni kombinált belépő diákoknak (3 napos): 1650 HUF
Egyéni kombinált belépő nyugdíjasoknak (városi+Jókai): 700 HUF
Egyéni kombinált belépő nyugdíjasoknak (3 napos): 1650 HUF
Egyéni kombinált belépő családoknak: 3100 HUF
Egyéni tárlatvezetés: 1500 HUF /fő
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven (10 főtől): 1170 HUF/fő
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven diákoknak (10 főtől): 585 HUF/fő
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven nyugdíjasoknak (10 főig): 585 HUF