Helyszín

A Vulkánok Völgyében a talaj és a napfény, a tó víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé. A hegyoldalak hűs, titokzatos pincéi, a hegyek lábainál megbúvó apró falvak rejtik a „vulkánok könnyét”, s a többi értéket és kincset, amelyet örökül hagytak nekünk a századok.

A Badacsonyi Borvidék kis ékszerdoboz a Balaton-felvidék nyugati részén. 2000 ha területével a kisebb borvidékek közé tartozik. A szőlővesszőkkel borított vulkáni hegyek lankáin az eltérő adottságok miatt különböző jellegű borok teremnek, sokszínűvé varázsolva a borvidéket. A bazalt és a Balaton egyedülálló jegyeket kölcsönöz itt a bornak, a finom savak harmonikusan simulnak az alkohol és természetes cukortartalomhoz. A különleges klíma nem egyszer a szőlőszemek aszúsodását eredményezi, ezáltal természetesen édes borokkal is találkozhat az ínyenc borbarát.

Az emberek ősidők óta kedvelik a Balaton-felvidék eme szegletét. A part mentén, a hegyek lankáin a hátsó völgyekben város és apró falvak nőttek. Utcáik, régi épületeik hajdan volt korok emlékeit, hangulatát őrzik, bemutatván mindazt, amit eleink ránk hagyományoztak. Szinte látjuk, amint moccan a vízimalom nehéz kereke, újra búzát őröl, a kis kápolna harangja ünnepre hívja a régi századok emberét, kézfejével homlokát törli a szőlőművelő, a pince rejtekén büszkén kínálja a zamatos badacsonyi bort.Az Olaszrizling csillogó színét zöldből és sárgából keverte a természet tökéletesre. A rezeda illat, a keserűmandulára emlékeztető nemes utóíz örök élményt nyújt. Késői szüreteléssel igazi különlegesség. Ritka utóérési ízek, természetesen magas cukortartalom és mély fenségesség jellemzi. A Szürkebarát a borvidék zászlós bora. Az aranysárga színű, íz- és zamatanyagokban, alkoholban gazdag, telt, olajos nedű méltán lett a borvidék szimbóluma. Az Ottonel muskotály intenzív gyümölcs illatú és zamatú bor. Elsősorban félédes, édes italként vált a hölgyek kedvencévé, de száraz borként is nagy élményt nyújt. A Chardonnay ritkafajta a borvidéken, a friss szénára emlékeztető illatával, határozott karakterével, élénk, finom savaival elegáns száraz fehérbor. A Rajnai rizling finom illatú és zamatú, markáns, de finom savakkal rendelkező száraz fehérbor, ami a borvidéken már régen honos.