Helyszín

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége -136 m (már most hangsúlyozzuk, hogy a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik.

Egyes – az itt ismertetett túrák által is érintett – szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

 

ALAP TÚRA

Hossz: kb. 400 méter

Időtartam: 1,5–2 óra

E túra résztvevői a bejárat – Poroltó – Váróterem – Satu-terem – Elosztó – Rövidítő-átjáró – Óriás-terem – Meseország – Szülőlyuk – Ötös-terem – Függőkert, majd ugyanarra vissza útvonalat járják be. A barlang mesterséges bejárati függőaknáján egy 5 méteres, majd egy 4 ill. 7 m-es vaslétrán jutunk le a barlang Elosztó nevű szakaszába. Innen kisebb lemászás után nagy kőtömbök között négykézláb jutunk tovább. Egy könnyebben (állva is) járható szakaszon át jutunk a barlang egyik legnagyobb, igen látványos termébe, az Óriás-terembe. Az innen induló 3 illetve 4 m-es létrán jutunk le a következő, ismét könnyen járható barlangszakaszba. Innen továbbhaladva érjük el a túra egyetlen szűkebb pontját, melyen átbújva egy 5 m-es létrán mászhatunk le az Ötös-terembe. Erről a helyről kiváló kilátás nyílik az L-akna felső zónájára és a Függőkertre is. Innen rövid, könnyű tereplépcsőkön, valamint egy vaslépcsőn jutunk le a Függőkertbe, ahol fokozottan kell ügyelni a csodálatos képződmények megóvására. Innen a kijáratig a már leírt útvonalon jutunk vissza.

 

EXTRÉM TÚRA

Hossz: kb. 900 méter

Időtartam: 3,5–4 óra

Ebben az esetben a bejárattól az Elosztóig azonos úton haladunk, de innen az útvonal a Sípálya meredek lejtőjén halad tovább (itt fokozottan kell ügyelni a megcsúszás veszélyére). A Sípálya után érjük el az Eifel-tornyot, ebből nyílik az Acheron-folyosó, melyben kezdetben meredeken felfelé kell mászni, később egy mély hasadék felett kell lépőcsavarokon lépkedve áthaladni. E veszélyes szakasz után hason, illetve négykézláb haladunk tovább csúszva (érintve a cseppköves Bársony-termet) a Vetődéses-terem tetejéig. A széles és mély hasadékban történő közlekedés maximális odafigyelést igényel a túrázóktól. Kezdetben kapaszkodó kötél mentén, majd egy beépített létrán jutunk a látványos hasadék aljába. A túra innen óriási kőzettömbök között halad tovább az Ikarusz-teremig, amely egyben a túra végpontja is. Az Elosztóig a már leírt szakaszokon jutunk vissza; innen az útvonal megegyezik az alap túráéval: a látogatók a Függőkertig, majd onnan vissza a bejáratig mennek el.

 

Forrás: https://www.csodabogyos.hu/

Nálunk SZÉP kártyával is fizethet! Az OTP, K&H és MKB kártyáit egyaránt elfogadjuk, fizetni a szabadidő zsebből lehet.

Részvételi díj felnőttek részére (18 évtől)

Alap túra: 6.000,– Ft/fő
Alap túra csoportos jelentkezés esetén (26 főtől): 5.000,– Ft/fő

Extrém 1. túra: 10.000,– Ft/fő
Extrém 1. túra csoportos jegy: nincs

Extrém 2. túra: 10.000,– Ft/fő
Extrém 2. túra csoportos jegy: nincs

Kedvezmény!
2016. május 31-ig az alap és az extrém 1. túrán résztvevők egy-egy 1.000 Ft-os kupont kapnak, melyet 2016. december 31-ig válthatnak be.
Az alap túrán kapott kupont az extrém 1. túrán, az extrém 1. túrán kapott kupont az extrém 2. túrán érvényesíthetik.

Részvételi díj 10–18 évesek részére

Alap túra: 4.000,– Ft/fő
Alap túra csoportos jelentkezés esetén (26 főtől): 3.000,– Ft/fő

Extrém 1. és 2. túra: ennek a korosztálynak nincs!

10 fő (ill. annál több) együttes jelentkezése esetén a részvételi díjat előre ki kell fizetni. A foglalás menetét ill. a lemondás esetén történő visszafizetés feltételeit megtalálja az erről szóló igazgatói utasításban, amelyet innen letölthet (Adobe Acrobat PDF dokumentum - 224 KB).

A csoportos jelentkezés főbb szabályai: a tervezett túrát megelőző 15. napig be kell érkeznie a megrendelésnek postai levél vagy e-mail formájában. A csoportos jelentkezéshez az alábbi adatokat kell megadni:

a megrendelő neve és postacíme;
számlázási név és cím (amennyiben nem azonos a megrendelővel);
a kért túra típusa (alap, extrém 1. vagy extrém 2.), tervezett időpontja (dátum, indulási időpont);
a csoport létszáma és korösszetétele;
a csoport képviselőjének neve, mobiltelefonszáma;
azt a 3 x 8 jegyű bankszámlaszámot, ahova lemondás esetén a befizetett összeget, vagy annak egy részét vissza lehet utalni (a visszafizetés feltételeit lásd a fenti igazgatói utasításban)
A csoportos jelentkezésre vonatkozó szabályoktól a szervezők csak kivételesen, méltányosságból térhetnek el.
Túranapok és indulási időpontok

Barlangi kalandtúrákat egész évben, naponta indítunk. Az indított túrák száma naponta legfeljebb 8, ezen belül az alap túrák maximált napi száma 5, az extrém túrák maximált napi száma 3.

alap túrák indulási időpontjai: 8:00, 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00;
extrém túrák indulási időpontjai: 8:00, 12:00 és 16:00
Az indulási időpontok – a jelentkezők értesítését követő – esetleges változtatásának jogát fenntartjuk. Denevérvédelmi okokból augusztus 15. és október 31. között az utolsó alap túra 14:00 órakor, az utolsó extrém túra 12:00 órakor indul, és a túráknak a barlangot legkésőbb alkonyatig el kell hagyniuk.

Látogatók érkezése a bázisra: a túra indulása előtt fél órával (az indulásig tájékoztatás, jegyváltás, felszerelések kiosztása stb.).