Avar történeti kiállítás, Gyenesdiás


2016. 06. 19.


Állandó kiállítás az avar kori leletekből Gyenesdiáson a Pásztorházban. Repüljenek vissza kicsit az időben és csodálják meg a páratlan régészeti anyagot.

Miért pont avarok? A máig vitatott eredetű és etnikai összetételű avar nép a 6. század második felétől közel 200 évig a Kárpát-medence kizárólagos uraként erős központot alakított ki Pannónia területén. A mai dunántúli részen a szombathelyi centrum mellett Keszthelynek és környékének volt jelentős szerepe. A 7. század közepén a környék legnagyobb katonai vezetőjének és családjának lakhelye a mai Gyenesdiás területén volt és az elhunyt vezért itt is helyezték végső nyugalomra.

A ’80-as években befejeződött ásatások során bukkantak a környék valószínűleg legnagyobb avar vezérének (660 körül) érintetlen sírjára. A jelentős régészeti leletanyag több európai országot is megjárt. 2012-től a Gyenesdiás központjában található XIX. században épült Pásztorház biztosít ismét helyet az állandó kiállításnak, ahol a korabeli temetkezési szokásokat és a vezér sírját eredeti formában mutatják be. Interaktív táblák segítségével az avar kultúra is megelevenedik a látogatók előtt. A páratlanul gazdag, tárlókban elhelyezésre kerülő leletanyag érdekes bepillantást enged a honfoglalás előtti időkbe. A kiállítás anyaga a keszthelyi Balatoni Múzeumból került jelenlegi helyére. (www.balatonimuzeum.hu)


Ajánlom a Facebookon