Fegyelmezetten és figyelmesen – hétvégi program helyett rendeletajánló


2020. 04. 17.


Az elmúlt időszak balatoni hétvégéihez egyelőre sajnos nem a gasztronómiai vagy programajánlatok, hanem a vonatkozó szabályozások tanulmányozása tartozik. Nagyon reméljük, közös figyelemmel és fegyelmezettséggel hamarosan ismét természetes dolog lehet az, ami most nem. De amíg ez az idő el nem jön, egy gyors északi parti összefoglaló, amit remélhetőleg mindenki otthon, jobb esetben a kertben olvas.

A polgármesterek csakúgy, mint az elmúlt héten, saját hatáskörben dönthettek, hogyan alakítják a kijárással kapcsolatos előírásokat, amelyek lazábbak nem, de szigorúbbak lehetnek a központilag meghatározottnál.

A szabályokból arra lehet következtetni, leginkább a hétvégére, turisztikai célból érkező látogatók tömeges megjelenését szeretnék megakadályozni, mivel a parkolók használata sem a helyiekre, sem a nyaralótulajdonosokra nem jellemző.

DSCF5415_resize

A körfelmérés tapasztalata az volt, hogy a nyaralótulajdonosok legnagyobb része fegyelmezetten és felelősségteljesen alkalmazkodik a helyi szabályozáshoz. Amit több polgármester is hangsúlyozott, a nagyobb bevásárlásokat lehetőleg mindenki állandó lakóhelyén intézze, illetve a hétvégét kapukon belül, kerti munkákkal töltse, csökkentve a közterületek leterheltségét.

A települések legnagyobb részén a múlt hetihez képest további szigorítást nem vezettek be, de van olyan is, ahol a fenti kérést rendeleti tiltással nyomatékosították.

Balatonalmádiban Kepli Lajos polgármester kötelezővé tette a maszkok viselését közterületen és üzletekben, illetve a strandok parkolói, a játszóterek, a kültéri fitneszparkok zárva vannak, ugyanígy a kirándulóhelyek környéke. Az önkormányzat weboldalán külön alpontban gyűjtik össze a helyzettel kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókat,
92579508_1551751718325864_2660771929664782336_o
illetve a turisztikai egyesület honlapján fotópályázatot hirdettek, Almádi megvár címmel.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere arra kért mindenkit, akik nem rendelkeznek ingatlannal a községben, ne most keressék fel a települést. A hétvégéken és munkaszüneti napokon zárva lesznek a standok és nagyobb parkolók, a kilátókat lezárták, illetve a tűzgyújtást is megtiltották. A maszk viselését nem tették kötelezővé, de mindenkit felhívtak a védekezési szabályok fokozott betartására.

Csopak polgármestere, Ambrus Tibor videoüzenetben köszönte meg, hogy a húsvéti hétvégén nem volt számottevő mozgás a község területén, és további felelős viselkedésre hívta fel a figyelmet.
92927530_2946409822120501_6078471389289906176_n
Ugyanakkor azt is elmondta, a szabad levegőn való tartózkodás fontos az egézségmegőrzés szempontjából, így nem szigorítanak az előírásokon, de ezt csak addig tudják megtenni, amíg mindenki betartja az előírásokat, és nem lesz tumultus a köztereken.

Balatonfüreden fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat, amelyek meghozták az eredményt: jelentősen csökkent a köztéri forgalom – olvasható a város honlapján.

DSCF5411_resize

Tósoki Imre, Tihany polgármestere az elsők között zárta le a kirándulóhelyek parkolóit, mivel az előírások ellenére kirándulók tömegei érkeztek a településre.
91117216_251578386002228_9133126089541943296_n
Úgy látja, az eddig hozott korlátozó intézkedések elérték céljukat, így mind ezt, mind az újonnan bevezetett közlekedési rendszabályokat (több utat is egyirányúsítottak) is fenntartják, további szigorítást nem terveznek. Zárva vannak a strandok (a sajkodi is), és a játszóterek is.

Dr. Bocskov Petrov Jordán, Balatonszepezd polgármestere azt közölte: továbbra is zárva tartják a község strandjait, játszótereit, a labdarúgópályát, nem lehet sátrat verni vagy kempingezni Szepezd egész területén. A települést nem zárták le, de kérték, mindenki csak alapos indokkal tartózkodjon a településen, és tartsa be a kijárással kapcsolatos előírásokat, amit a polgárőrség és a rendőrség is ellenőrizni fog, illetve felhívta a figyelmet a maszk és kesztyű viselésére.

Révfülöpön szigorúbb szabályokról döntött Kondor Géza polgármester, nem tartózkodhat senki közterületen, akinek nincs érvényes lakó- vagy tartózkodási engedélye.
93485928_1111659832502393_5601342841017073664_o
Ezt tulajdoni lappal, vagy az önkormányzattól kapott, bármilyen hivatalos jogcímet igazoló irattal lehet igazolni. Nem lehet közterületen étkezni, külön kiemelték a fagylaltozás tilalmát, illetve a Halász utcába csak az ottlakók és ottdolgozók hajthatnak be. A maszk viselése kötelező, amelyet az önkormányzat igény esetén biztosít a lakosok számára.

Badacsonytomajon közterületein is csak lakó- vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak, a közterületi alkoholfogyasztás tilos, megállni a településen áthaladó járműveknek nem lehet, illetve 71-es útról elágazó utak korlátozásra kerülnek a Krisztin N. László által jegyzett rendelet szerint, amit a rendőrség és polgárőrség is ellenőrizni fog.
93665909_2632743836973252_8843294081430847488_o

Szintén szigorúbbak a szabályok Badacsonytördemicen, Horváth Zoltán polgármester úgy rendelkezett, hogy a badacsonytördemici és badacsonylábdihegyi ingatlantulajdonosok, akik munkavégzés céljából érkeznek a településre, be kell mutatniuk az ingatlanuk tulajdoni lapját vagy az adásvételi szerződést, amivel igazolják érkezésük okát. Az ingatlanon belül kizárólag családi összejövetelt lehet tartani, illetve megerősítette, hogy az ingatlanokat csak bevásárlás valamint a kormányrendeletben felsorolt indokkal lehet elhagyni.

Keszthely polgármestere, Nagy Bálint döntése értelmében lezárták és hétvégenként lezárva tartják a teljes parti szakaszt, illetve megtiltják a játszóterek és a kültéri sporteszközök használatát. Ők is az kérik, senki ne érkezzen most a városba, és a keszthelyieket is arra kérik, csak feltétlenül szükséges okból hagyják el otthonaikat. A város hivatalos oldalán folyamatos tájékoztatás olvasható az aktuális helyzetről.

Szigliget polgármestere, Balassa Balázs pedig egy sorozatot indított azért, hogy aki most nem tud hozzájuk látogatni, értesülni tudjon a település életéről.

Ez természetesen nem minden helyi szabályozás, amit itt nem találtok, kérjük keressétek a helyi önkormányzatok weboldalán vagy hivatalos fb oldalán, mindenhol folyamatos tájékoztatást olvashattok.
Ha pedig személyes tapasztalatotok, javaslatotok van, írjátok meg nekünk bátran az info@eszakipart.com-ra, hátha másnak is hasznos információ lehet.
Nyugodt, szép hétvégét mindenkinek!

Fotó: önkormányzatok hivatalos oldalai
Füred: Szabó Miklós


Ajánlom a Facebookon