És akkor beütött a krach – északi parti körkép borászokkal I.


2020. 04. 05.


A “beütött a krach” kifejezesét több megkérdezett is visszatérően használta. De nehéz is máshogy leírni azt az állapotot, amikor egy amúgy is sok nehézséggel küzdő, de összességében fejlődő és egyre nagyobb presztizsű ágazat a szőlőmunkák közepén és a tavasz kezdetekor egyszerre csak ott találja magát, hogy se vásárlói, se értékesítési rendszere nincs, és nem lesz hónapokig. Borteraszok bezártak, éttermek bezártak, turisták nincsenek – így értékesítési lehetőség és ezáltal bevétel gyakorlatilag nincs, készlet, elvégzendő munka és költség viszont van. Északi parti borászokat kérdeztünk, mi történt velük az elmúlt hetekben. I. rész.

Istvándy Gergely
A szőlő esetében az a szerencse, hogy a szabadban tudnak dolgozni az emberek. Külön területet kap mindenki – a munkák anélkül tudnak folyni, hogy veszélyeztetve lennének a munkásaink- mondta Istvándy Gergely (Istvándy Birtok és Borműhely, Káptalantóti).
Feelusion EP-2
De az értékesítés már keményebb dió: mi több dologgal foglalkozunk, hála Isten a mangalicatermékeink, mint élelmiszer működnek, sok a webes és telefonos megrendelés. Bort szinte csak HoReCában (vendéglátásban, szállodáknál) értékesítettünk, az megállt teljesen, sokan sajnos a kifizetéseket is függőben hagyták… A meglévő készleteket a webshopon keresztül próbáljuk értékesíteni, egyelőre kevesebb sikerrel. Helyben még lehet bort eladni, ha szólnak telefonon, összekészítjük.

Istvandy Gergőék előremenekülnek:

a húsvéti hétvége szombatján nyitnak egy borkimérést, amit más ok miatt már amúgy is terveztek, Badizson néven, amivel jó minőségű, de demizsonos, termelői borra specializálódnak.

Szászi Endre
Már éppen végeztünk az aktuális szőlőmunkákkal, amikor beütött a krach – mondta Szászi Endre (Szászi Birtok, Hegymagas). Náluk a szőlő startra kész: megkapálva, lekötözve, újabb 2-3 hét múlva pedig indul a kézimunka, hát el kellene tudni adni a bort, hogy kifizethessük a munkásokat, mert ez nem kevés költség…

archív

nem mostani fotó


Bíznak benne, hogy gombabetegségektől mentes lesz az év, és nagy minőségű, extra jó bort tudnak készíteni, mert azt biztosan el tudják adni. Ősszel még az is kérdéses, hogy lesz-e tárolóhely, ahova szüretelhetünk, ha a jelenlegi borok lesznek még benne – tette hozzá.
Szerencsére a webshop már készen volt és naprakész is, 20 év munkája fekszik abban, hogy számos településen használják is a törzsvásárlók. Mi a postával küldjük el a csomagokat. A volumenekkel van gond, ami kedvezményt lehet adni, mindent adunk, a csomagokat csak a szállítás díja terheli – mondta.

MZS_4381
Alig leplezett keserűséggel a hangjában hozzáteszi: elsősorban a tájjal voltunk erősek mi Balaton-felvidékiek, és a táj, ez sajnos most elmarad – már a boraik fogyasztásának élménye mellől.
Remélik, hogy hamar átvészelik ezt az időszakot.

Pálffy Gyula
A szőlőmunkákkal mi sem nem álltunk le, mondta Pálffy Gyula (Pálffy Szőlőbirtok és Pince, Köveskál). Amikor beütött a krach, akkor leültünk a dolgozókkal és átbeszéltük, hogyan folytassuk. Két nyugdíjasunkat, akik eddig busszal jártak, ezután elhoztuk autóval. Kértük, hogy mindenki legyen figyelmes, úgy mozogjon és vásároljon, hogy kerülje el a fertőzés lehetőségét. Mindenki fegyelmezett volt nagyon. Viszont két hete a két nyugdíjasunk is bezárkózott, csak a helyiekkel dolgozunk, ők meg nem járnak el sehova. Maszkot, kesztyűt használunk, a kocsiban fertőtlenítünk, kezet mosunk. Még egy pár nap, és kész lesz a kötözés – sorolta szinte egy levegővel.
DSC_7016
Az értékesítés ugyanakkor problémás – tette hozzá. Márciusban a szokott bevételnek csak a töredékét értük el. Mi már március 15-én bezártunk, elvitelre is csak az ajtó elé készítünk ki, nem a belső helységekben. A borterasz nincs, a gasztropiac leállt, nincs webshopunk, ezért facebookon hirdettünk akciós borcsomagokat. Ez tart most életben minket. Ő arra számít, hogy nyáron sem lesz olyan forgalmuk, ami ezt visszahozza.
Egy-két-három kartonnal rendelnek bort, postán megy, és átvállaltuk a postaköltséget. Naponta 6-7-8 karton megy el – ez egy hét mérlege..

Sike Balázs
A vírus nem befolyásolja a szőlőben a munkánkat – kezdte Sike Balázs (Skizo Borház, Badacsonytördemic) – a borkészítés gazdasági oldalát viszont nagyon. Ha sokáig tart ez a leállás, akkor nagyon nagy mennyiségű készlet ragad be, ezért szinte az lenne a feladat, hogy idén ne sok szőlő teremjen. Elmondása szerint gazdasági visszaesésre lehet készülni szőlővonalon, amelynek a kivédésére szakmai kezdeményezés már született, meglátjuk, hogy a kormányzat miként reagál rá.
MZS_3472
Náluk is kialakult menetrendje van annak, hogy amint elfogy a készlet, úgy szabadulnak fel a kapacitások. Attól tart, hogy nem lesz hova bevinni a szőlőt, ha megáll az értékesítés. „A Balaton-felvidéken is sok az olyan gazdálkodó, aki elsősorban szőlőt termel, és nem dolgozza fel. Félő, hogy ők most nem fogják tudni eladni a termést. Eddig is alacsony volt a felvásárlási ár – 2019-ben például túlkínálat jellemezte a piacot.”

Ruppert Márton
A szőlőmunkák során arra figyelünk, hogy ismeretlen munkások ne jöjjenek, ismerős csapattal dolgozunk” – kezdte a felsorolást Ruppert Márton (Martinus Borház, Tagyon hegy). Nincsen ölelgetés, kézfogás vagy puszi, kint a szabadban az emberek egymástól megfelelő távolságra dolgoznak – így nincs sok változás a munka rendjében. Mi most indítottunk webshopot két hete, meglátjuk, hogyan fog indulni… Eddig a Bortársaságon keresztül értékesítettünk, onnan még van rendelés. A pincénél az értékesítés nem indult be – a turisták száma nulla. A külföldi piacra megrendelt tételek elmentek, de lehet, hogy ott is visszaeséssel kell számolnunk.

Figula Mihály
Még ha járványhelyzet is van, feladat van, a szőlőt otthagyni nem lehet – mondta Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred). Így, hogy kevesebb feladat van a pincénél, mert nincs vendéglátás, a teljes csapat a szőlőben dolgozik, így jobb minőségű borokat kívánunk készíteni. Most éppen kötözünk, az irodából a hölgyek is. Minél több igényes munkát végzünk el a területen, olyanokat is, amelyekre eddig nem volt idő – a felszabaduló energiákat a szőlővel való foglalkozásba forgatjuk be. Elmondása szerint ezt mindenki nagy lelkesedéssel fogadta. Régóta működünk, a kollégáknak van rálátása arra, hogy mit csinál a másik. Az értékesítés kérdése már izgalmasabb szerinte: a helyi értékesítés működik, a borért azért jönnek, de

a legmagasabb kategóriában dolgozó borászok egy speciális piacra termeltek, a budapesti gasztronómia leállt, nincs borrendelés. Ezeket a borokat ételek mellé ajánlják, a séfek ezekhez főznek, több sommelier dolgozik a párosításokon – itt most teljes elakadás van.

Figula Mihály igyekszik optimista lenni, és a bajban is a pozitív lehetőségeket keresi. Most lesznek olyan tételek, hogy a palackban érik el azt az állapotot, amely a legideálisabb, mert a korábbi években a keresletnek köszönhetően néha túl korán kerültek forgalomba. Gasztro-turisták most nincsenek, helyreáll a ciklus – mutatott rá a piac befagyásának egy nem várt jótékony hatására. Saját webáruházunk nincs, most nyilván lesz a helyzetre való tekintettel, egyedi ajánlatokat a törzsvevőknek most is küldünk, csomagküldő szolgálat viszi házhoz a borokat. A Bortársaságnál áprilisban jön ki faládában a dűlőszelektált olaszrizlingünk – az élet megy tovább…

Borbély Tamás
A természet, így a szőlő sem érzi a koronavírushelyzetet – kezdte beszámolóját Borbély Tamás (Borbély Családi Pince, Badacsonytomaj). A munkákkal haladunk, lassan végzünk a kötözéssel. Az őszi tőkepótlások kinyitása, kapálása következik utána. A munkavállalóknál könnyebb a helyzet, mivel a szabadban könnyebb a vírust kerülő munkabeosztás. A sortávolságok két méter felettiek és minden soron külön kolléga dolgozik, minimalizáljuk az érintkezést. A kiutazásukat maguk végzik, kellő védelemmel.

MZS_4135-1024x683
A forgalmazás helyzetéről azonban szomorúbb képet fest: Az értékesítés nagyon visszaállt, szinte nullára redukálódott, de ez a miénkhez hasonló birtokokra is igaz. Sajnos, ez a teljes szőlő-bor ágazatra nézve végzetes válság lehet, mivel mi a mezőgazdaság másik szektoraival ellentétben nem alapvető élelmiszert értékesítünk – ha egy háztartásnak döntenie kell, hogy zöldséget, kenyeret vagy bort vegyen, nyilván nem a bor kerül a kosárba.
MZS_4204
A Borbély Családi Pince két fő értékesítési lába a turizmusra és a vendéglátásra épült. Személyes értékesítést végeztek a birtokon, a borteraszukon vagy a különböző rendezvényeken, fesztiválokon. Ez most leállt, ahogy a partnereken keresztül történő forgalmazás is, mivel ezeken a csatornákon keresztül is nagyrészt a vendéglátásba kerültek a boraik. A borszaküzletekben van kicsi mozgás az online és a kiszállításos tevékenységük miatt. Ugyan termelői értékesítésre – a rendelet alapján korlátozott nyitva-tartással – elvitelre van lehetőség, de mivel a fogyasztók otthon maradnak, nincs turizmus, így nincs betérő vendég a pincéknél. Mi is igyekszünk a törzsvendégeinknek, borbarátainknak eljuttatni díjmentes kiszállítással a borokat, így némi bevételt szerezni, hogy túléljük a nehézségeket. A kollégákat szeretnénk megtartani mind a termelésben, mind a vendéglátásban, így a tartalékainkat átcsoportosítva igyekszünk gazdasági stratégiát felállítani – fejezte be.

MZS_3464

Az elmondottak alapján saját szőlőjét várhatóan mindenki fel fogja tudni dolgozni, de a felvásárlás biztosan visszaesik, és ez a csak termelő (bort nem készítő, csak szőlőt értékesítő) gazdákat még inkább sújtani fogja. A forgalmazás eddigi lehetőségei teljesen beszűkültek, gyakorlatilag megszűntek – sem a vendéglátás, sem a turizmus nem működik, csupán helyben, előzetes rendelések kapcsán van némi forgalom, így az is az online értékesítés felé fordul, aki eddig nem is tervezte.
A borászok folyamatosan dolgoznak olyan javaslatokon, ami legalább átmeneti segítséget jelent a mostani helyzetben, de a hosszú távú megoldáshoz biztosan egy átfogóbb stratégia kell majd.

Folytatjuk…

Képek Északipart archívum: Melczer Zsolt, Erdős Gábor, Burger Barna, Kőrösi Tamás


Ajánlom a Facebookon