Balatoni filmek, szenvedélyek, szerelmek


2021. 07. 16.


Történelmi filmek és vígjátékok, nagy sztárok és pályakezdő színészek, szerelmek és szenvedélyek – néhány olyan filmet mutatunk be az ’50-es ’60-as évekből, amikért anno hosszú sorokban indultak a mozik irányába, de akár ma is szívesen nézzük újra meg újra. Ha még szívesen olvasnál 120 év balatoni filmjeiről, keresd különszámunkat!

1. Liliomfi: Krencsey Mariann és Darvas Iván (1954)

A vígjátékban együtt bolondoztak a korszak már ismert számos nagy sztárjai (Pécsi Sándor, Dajka Margit) és pályakezdő ifjú színészek – bár maga a rendező, Makk Károly sem volt még akkor 30 éves.

Krencsey Mariann első szerepe volt ez, ártatlan szépségével nem csak a mozibalátogatókat, de a rendezőt is levette a lábáról: Makk Károly felesége lett, bár néhány év után el is váltak.

Liliomfi cd 27

Darvas Iván akkor már javában a leányszívek megdobogtatója volt. A régi Madách Színházban  Shakespeare-dráma főszerepét játszotta Tolnay Klárival, akivel a nagy korkülönbség ellenére össze is házasodtak. Darvas Iván nevéhez fűződik még a szintén Makk Károllyal forgatott katartikus erejű közös filmsiker, a börtönből szabaduló, ártatlanul elítélt férj alakítása, a Déry Tibor írásaiból készült Szerelem.

2. Liliomfi: Ruttkai Éva és Soós Imre(1954)

Ruttkai Éva már egyáltalán nem volt kezdő színésznő, amikor megkapta a filmben Erzsike szerepét. Az akkor Néphadsereg Színházra átkeresztelt Vígben Szent Johanna szerepében hódította meg a közönséget. Itt viszont remek komika, és szemmel láthatóan jól  érzi magát a szerepben.

Liliomfi cd 06

Szerelmét alakító Soós Imre 24 éves volt a forgatás idején. Előtte 5 évvel, 19 évesen már eljátszotta a Lúdas Matyi címszerepét, majd egy évvel később a Körhintában alakított felejthetetlent Törőcsik Mari oldalán, mely a határokon túl is ismertté tette. Pályája és élete tragikusan hamar megszakadt.

3. Ház a sziklák alatt: Görbe János, Psota Irén, Bara Margit (1958)

Tatay Sándor drámája tragédiába torkolló szerelmi háromszög, melyhez a vészjóslóra fényképezett badacsonyi táj a díszlet.

Haz a sziklak alatt 02

Görbe János, az egyébként jóravaló, hadifogságból hazatérő megtört férfi menekülne sógornője szerelmi közeledése elől, de rosszul választ másik asszonyt. A film Psota Irén talán legdrámaibb alakítása. Filmbeli vetélytársa, a másik női főszereplő Bara Margit.

Haz a sziklak alatt 08

 

3. Az arany ember: Béres Ilona, Pécsi Ildikó és Csorba András (1962)

Az aranyember az év legnézettebb filmjeként megnyitotta a kaput a későbbi nagyszabású történelmi produkciók előtt. Ez volt az első szélesvásznú magyar film, amihez az akkoriban újdonságnak számító technikát külön a forgatásra Svédországból importálták. A főszereplő Tímár Mihály Balaton-parti villája a hagyomány szerint Balatonfüreden áll, Jókai a Széchényi-kastélyról mintázta.

pécsi ildikó

Ármány, cselszövések, hullámzó érzelmek, Jókai saját emlékiratai szerint is egyik kedvenc regénye, amit Gertler Viktor rendezett. Ezzel a filmmel lett országosan ismert Pécsi Ildikó és Béres Ilona, a két nő és két élet között vívódó férfit Csorba András játszotta.

  1.  Az arany ember: Krencsey Mariann és Bárány Frigyes (1962)

krencsey barany

Krencsey Mariannt teljesen más szerepben láthatjuk itt, mint a Liliomfi, bájos, ártatlan Mariskája. Bár remekül alakította a szenvedélyes, intrikus nő karakterét, és valószínűleg még számos izgalmas szerepet érdemelt volna, pályájának kiteljesedése elmaradt, mivel 1966-ban emigrált. A titkos találka Kacsuka kapitánnyal, akit Bárány Frigyes játszik.


 6. Kárpáthy Zoltán: Venczel Vera és Kovács István (1966)

Venczel Vera és Kovács István két filmben is, a Kárpáthy Zoltán-ban, és az Egri csillagokban is szerelmespárt alakítanak – Vicuska szerepe sokáig összekapcsolódott Venczel Vera személyével. (Mint Bárdy György Jumurdzsákkal.)

IMG0021

Várkonyi Zoltán példátlanul nagy összegből, a Magyar Honvédség támogatásával forgathatott és valódi filmszenzációt küldött a mozikba. A rendezőnek a marketinghez is kiváló érzéke volt, hiszen az előkészítés során az Ifjúsági Magazin olvasóival szavaztatta meg az ideális szereposztást. Talán nem is kapcsoljuk össze a két szerepet, de Kovács István nem csak a sármos nemes szerepében kiváló, de később a Pogány Madonna  negatív karakterként is emlékezetes.


7. Kárpáthy Zoltán: Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán (1966)

A Kárpáthy Zoltán kezdőjelenetét a keszthelyi Festetics-kastély parkjában forgatták, de feltűnik a Könyvtár és a Vörös szalon is. Várkonyi Zoltán ráadásul nemcsak a Szentirmay család birtokaként használta a műemléket, de az egyik pesti nagypolgári család lakását is itt rendezte be. A stáblistán ezúttal is a korabeli magyar színjátszás minden fontosabb neve felbukkan. Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Darvas Iván vagy Bessenyi Ferenc mellett egy intrikus szerepben maga a rendező is feltűnik.

ruttkai latinovits2

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán nem csak az életben, de filmen is voltak szerelmespár, például a ma már kevésbé ismert, szintén Balatonon forgatott vígjátékban, az Alfa Rómeó és Júliá-ban.

8. Mici néni két élete (1962)

A filmben a Balaton mint úticél szerepel, ahová az ‘ifjú’ szerelmesek megszöknek a gyerekek vigyázó szeme elől, számos kalamajkába keveredve. További részleteket azok kedvéért, akik még esetleg nem látták, nem árulunk el, de Kiss Manyi és Páger Antal randevúi Mamcserov Frigyes rendezésében ma is igazi nyári film lenne.

mici_neni_ket_elete_004

Ha még többet szeretnél tudni a balatoni magyar filmekről, keresd különszámunkat!

Fotókért köszönet: OSZK és Nemzeti Filmarchívum


Ajánlom a Facebookon