Helyszín
A négycsillagos Anna Grand Hotel Wine & Vital Közép–Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. A Balaton-part a híres Tagore sétánnyal száz méterre található a szállodától, északról pedig a füredi kiserdő (téli, nyári teniszpályákkal) határolja az 1,7 hektáron fekvő épületegyüttest. Balatonfüred város a műemlékekben gazdag, reformkori városközpontjának rehabilitációját és komplex fejlesztését európai uniós forrásokból valósította meg.
Még több egyéb helyszín
AKLAN CSALÁDI PINCE
Aklan Andrásék 1988 óta gazdálkodnak a Balaton-felvidéki borvidék egyik legjobb bortermő helyén, a Kő-orra hegy délkeleti lejtőjén. A birtokról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medence egykori vulkánjaira. Szőlőiket úgy válogatták össze, hogy a világfajták és a magyar fajták kedvelői egyaránt örömüket leljék boraikban: olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, kékfrankos, valamint chardonnay, cabernet franc, cabernet sauvignon és syrah. A kézzel szüretelt szőlőből irányított erjesztésű, reduktív, üde, továbbá ászkolt, testes, nagy formátumú borokat is készítenek. Elkötelezettek a hagyományok és az innováció mellett: gyógyfüves borokat, illetve tölgyfahordós érlelésű, biológiai erjesztésű, fűszeres vörösboreceteket is előállítanak. A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend tagjaként már
PÁNTLIKA PINCÉSZET
A társaságot több mint húsz éve alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. Negyven hektár saját szőlőültetvényt művelnek Dörgicse környékén. A falu 900 éves borkészítési hagyományait igyekeznek megőrizni és továbbvinni. Könnyű, friss, gyümölcsös borokat készítenek, túlnyomórészt reduktív technológiával, de kínálatukban megtalálhatók a hagyományos, hordós érlelésű tételek is. Fajtáik: olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, szürkebarát, sárgamuskotály, juhfark, zweigelt, kékfrankos, cabernet sauvignon. A mindennapok borai mellett prémiumtermékeket, szelekciókat és késői szüretelésű tételeket is készítenek. Saját törkölypálinka és habzóbor is színesíti a kínálatot. A pincészet rendszeresen részt vesz kiállításokon, borkóstolókon, szervezett bírálatokon és fesztiválokon. A különböző versenyeken rendre kiváló eredményeket érnek el.
HUDÁK SZŐLŐBIRTOK ÉS BORÁSZAT
A Hudák Zoltán és Mátyás által működtetett kisméretű borászati üzem 10 hektár saját művelésű szőlőültetvényről készíti borait. Apa és fia mindketten hivatásos borásznak vallják magukat. Zoltán borászati tanulmányait a Rákóczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában kezdte Tokajban, innen a fővárosba vezetett az útja. A kertészeti egyetem elvégzése után a Dunántúlra került gyakorlatra. Dolgozott Aszófőn, Badacsonyban és Balatonfüreden. Mátyás a Lóczy Lajos Gimnázium elvégzése után a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakközépiskola diákjaként szerzett középfokú borászképesítést Balatonfüreden, jelenleg szintén a kertészeti egyetem (Corvinus) hallgatója, diploma előtt áll. Szakmai munkáját hivatalosan 2004-ben kezdte meg a család Aszófőn, Balatonudvariban, Csopakon és Tihanyban fekvő ültetvényein, valamint az
SZENT ANTAL PINCE
A szigligeti várhegy szomszédságában emelkedő Antal-hegy legrégebbi pincéje 1887-ben épült. Száz év elteltével, romos állapotban vásárolta meg a család, ahol több évtizede nemzedékről nemzedékre öröklődik a borkészítés hagyománya. Felújítása után az épület hosszú ideig csak bor tárolására szolgált, majd 1999-ben nyílt meg a pincészet. A legfiatalabb generáció képviselői Szántó Zsolt és Cseh Judit különösen fontosnak tartják, hogy boraikat – amelyeket a hagyományos és a modern technológiák együttes alkalmazásával készítenek – megfelelő környezetben ismerjék meg a látogatók. Fajtáik: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, zeus, furmint, ottonel muskotály, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos.