Helyszín

Összefogás lévén a Csobánc manufaktúránál két pincét is meglátogathatunk. Az egyik a Beöthy pince, amely az egyedi stílusú, dörmögő hangú „hegyi medve”, Beöthy János csobánci szőlősgazda adekvát lakhelye és borospincéje. Olyan spontán itt minden, mint a pincében a borok. A manufaktúra másik két tagja – Tóth Sándor és fia – a Csobánc másik végében, a Diszel melletti Hosszú-hegyi présházban készíti a bort.

Az épületek éppoly különbözőek, mint a gazdáik, de nagyon jól kiegészítik egymást. A boraik meg egyformán jók és természetesek –a gazdák a biológiai termelést alkalmazzák. Azt képviselik, hogy minél kevesebbet hat az ember a szőlőre, annál jobb. Nem a növényt védik különböző vegyi anyagokkal, hanem a természetet próbálják segíteni: a talajban lévő mikroorganizmusok táplálásával erősítik a növényt, hogy az ellenálló-képessége növekedjen. Így mások lesznek a szőlő beltartalmi értékei, és más ízvilágot tud visszaadni a nem vegyszerrel permetezett gyümölcs. És mivel nem dolgoznak fajélesztővel, nem kell különösebben odafigyelnünk, hogy a boraik eltérők legyenek – náluk a borok természetesen elütnek egymástól.

Hétköznapi ivóboruk az Aspirato, ami szürkebarát-sárgamuskotály házasítás. Könnyed és behízelgő, mégis tartalmas bor. A másik ilyen a siller, ami vidám, nyári ital. Igyekeznek csak különlegességeket készíteni. Például van chenin blanc-uk, ami csak egyetlen másik helyen található meg az országban.

A prémiumkategóriából a Pinot Grande-ot ajánlják, ami igazi pinot noir-különlegesség. Harmadik és negyedik töltésű francia barrique-hordókban érlelik, melyekben a fa már nem dominál. Boraik egy részét nem is forgalmazzák, folyamatosan kísérleteznek velük, ezeket csak a pincénél lehet kóstolni.