Helyszín
Kisdörgicsén, a Balatontól hat kilométerre a Sárffy család egykori uradalmi épületében alakították ki a Sárffy Uradalmi Vendégház lakosztályait, ahol a megszokott falusi hangok mellett, még hallani a csendet, és éjjel a Tejút szikrázó csillagai vigyáznak a vendégekre. A ház nagyvonalúan tágas terei inspirálhatják a vendégeket alkotó munkájukban, a vastag kőfalak csendjében pedig könnyen jön az álom.
Még több egyéb helyszín
HUDÁK SZŐLŐBIRTOK ÉS BORÁSZAT
A Hudák Zoltán és Mátyás által működtetett kisméretű borászati üzem 10 hektár saját művelésű szőlőültetvényről készíti borait. Apa és fia mindketten hivatásos borásznak vallják magukat. Zoltán borászati tanulmányait a Rákóczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában kezdte Tokajban, innen a fővárosba vezetett az útja. A kertészeti egyetem elvégzése után a Dunántúlra került gyakorlatra. Dolgozott Aszófőn, Badacsonyban és Balatonfüreden. Mátyás a Lóczy Lajos Gimnázium elvégzése után a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakközépiskola diákjaként szerzett középfokú borászképesítést Balatonfüreden, jelenleg szintén a kertészeti egyetem (Corvinus) hallgatója, diploma előtt áll. Szakmai munkáját hivatalosan 2004-ben kezdte meg a család Aszófőn, Balatonudvariban, Csopakon és Tihanyban fekvő ültetvényein, valamint az
ORBÁN PINCE
A pincészet összesen 6,5 hektáron, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. Ebből a korábban, 2007-ben megszerzett 4,5 hektár chardonnay a Balaton-felvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, délnyugati kitettséget adó Farkastetőn található. A 2008-ban birtokba vett 2 hektár szürkebarát a Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra lejtő és látó dűlőjén terem. A 71-es főút 71-es kilométerkövénél a szőlő egy öreg, Kúria-jellegű épületet ölel körbe, amelyben borkóstoltató „romkocsma” várja a betérőket. A mögötte megbúvó piros köves házban (a helybéliek által csak „Babagyárnak” hívott volt játékgyártó üzemben) építették ki a szőlőfeldolgozót és a borászatot. A terület észak-keleti csücskében
CSOBÁNC BORMANUFAKTÚRA
Összefogás lévén a Csobánc manufaktúránál két pincét is meglátogathatunk. Az egyik a Beöthy pince, amely az egyedi stílusú, dörmögő hangú „hegyi medve”, Beöthy János csobánci szőlősgazda adekvát lakhelye és borospincéje. Olyan spontán itt minden, mint a pincében a borok. A manufaktúra másik két tagja – Tóth Sándor és fia – a Csobánc másik végében, a Diszel melletti Hosszú-hegyi présházban készíti a bort. Az épületek éppoly különbözőek, mint a gazdáik, de nagyon jól kiegészítik egymást. A boraik meg egyformán jók és természetesek –a gazdák a biológiai termelést alkalmazzák. Azt képviselik, hogy minél kevesebbet hat az ember a szőlőre, annál jobb. Nem
A’CAPELLA SZŐLŐBIRTOK
Az „a capella” hangszeres kíséret nélküli kórusmű. A pincészet számára a név utal a borász hangmérnök, zenész múltjára, és szimbolizálja a borkészítés kézműves jellegét, valamint kifejezi ambíciójukat, hogy kimagasló minőségű borokat készítő családi műhelyt teremtsenek. A kézművesség számukra azt jelenti, hogy kisüzemi, illetve manuális módszerekkel dolgoznak, a borász minden lépést személyesen kísér végig, állandó interakcióban a borral. Az 1900-as évek elején épült boltíves pincéjük családi örökségből származik, ugyanekkor készült hagyományos, fakosaras nyomóprésüket pedig Szigligeten, az egykori urasági Purgly-pince hagyatékából vásárolták. Másfél hektáros szőlőjüket Ábrahámhegyen, az egyik legkiválóbb adottságú, déli fekvésű Szilvádi-dűlőben telepítették saját elképzelésük szerint, maximálisan alkalmazkodva az időjárási és