BREAKING: Vörös rókalepkét találtak Zalában – nemzeti parki hírek 1


2020. 04. 27.


A Balatonnál rengeteg olyan állat és növény között élünk, akikről nem feltétlenül tudunk eleget, ráadásul két ritka példányt is sikerült fellelni az elmúlt napokban.
Azoknak az olvasóinknak, akik a Nagy rókalepkét és Vörös rókalepkét nem tudnák megkülönböztetni – de szeretnék – egy kis segítség. És még egy jó hír: A Föld Napján egy nádi poszátát is találtak, amire az elmúlt tíz évben csak kétszer volt példa.

A Vörös rókalepke délnyugat-szibériai lakos, mely a múlt században Magyarországon, hűvös patakvölgyeinkben is előfordult, de az 1980-as években nyomtalanul eltűnt. Majd kb. húsz éve újra felbukkant az Északi-középhegységben.
voros rokalepke
Fotó: Schrerer Zoltán

Alacsony egyedszámának ellenére lassan, de biztosan terjed újra nyugat felé, 2019. márciusában Bathó Imréné bukkant rá Zala megyében, a Keszthelyi-hegység területén egy áttelelt példányára.

Felismeréséhez gyakorlott szem szükséges, terepen nagyon könnyen összetéveszthető a Nagy Rókalepkével, ami pedig így néz ki:
nagy rókalepke
Fotó: Bekő Tamás
Részletesebben a rókalepkékről

A Föld Napján, április 22-én a Külső-tónál egy csíkosfejű nádiposzáta került a gyűrűzők hálójába. (A gyűrűzés lényege a hazai fészkelő madarak hosszútávú monitoringja, állományváltozásuk nyomon követése.)
nádi poszáta
Fotó: Preiszner Bálint
A csíkosfejű nádiposzáta az 1970-es évektől növekvő számú fészkelő madár volt a Hortobágyon, azonban a kétezres évek közepére állománya csökkent, és 2011-re el is tűnt, azóta ez a harmadik előfordulási adata.

A nádi poszátáról bővebben

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreit folytatjuk


Ajánlom a Facebookon