Komment-északipart fordító


2020. 03. 20.


A 03.19-én megjelent posztunkhoz érkezett gondolatokból néhányat nem google, hanem egy északipartos fordítógépbe tettük, és az alábbi eredmények jöttek ki:

1.
Komment: Turista, és nyaraló tulajdonosok nélkül a Balaton halott lenne.

Északipart fordítás: Tisztában vagyok vele, hogy a Balaton egy természetvédelmi terület, pótolhatatlan növény- és állatvilággal, így mindent úgy csinálok, hogy megőrizzem szépségében és teljességében, hiszen én vendég vagyok itt.

2.
Komment A: De az ingatlanadó bizonyára jólesik mindenkitől…
Komment B: Az üdülőtulajdonos csak fizessen kiemelten magas adót, az tetszik a “helyieknek”, de ne használja az ingatlanát?

Északipart fordítás: Nagyon örülök, hogy a sors/tehetségem/családom megadta nekem azt a lehetőséget, hogy az időmet és ezt az időszakot egy ilyen csodálatos helyen tölthetem, mint a Balaton. Az állandó lakhelyem ingatlana után is fizetek adót, itt is, ettől nincsenek előjogaim. Például itt sem megyek ki sétálni és másokkal találkozni, ahogy otthon sem tenném.

15937189_10206476419989435_5230648463778077919_o

3.
Komment: ….És ma már feltűnés nélkül 47500 Ft-ot költöttem helybéliek lakhelyén (még) működő szolgáltató és kereskedelmi vállalkozásoknál. (És egyetlen kilogramm lisztet, vagy cukrot sem vettem.)

Északipart fordítás: Tudom és a saját bőrömön érzem, hogy most egy példa nélküli krízishelyzet van a világban és a vendéglátóiparban is – amely az elmúlt években, próbálva az iramot tartani, az én kiszolgálásomra rendezkedett be. Így, ha már úgy döntöttem, itt vészelem át ezt az időszakot, amit költök (hiszen ennem itt is kell), helyi vállalkozóknál teszem lehetőség szerint. Annyit, amennyit.

4.
Komment: Szóval a nagyrészt budapesti “gyüttment” csak akkor költsön el nagyon sok pénzt a Balatonon amikor nekik alkalmas. Most ne menjen inkább oda, de az éves üdülőadót azért köhögje be. Ha több hónapig húzódik a jelenlegi helyzet és kutya nem megy oda nyaralni, pénzt költeni kíváncsi vagyok mekkora sírás lesz.

Északipart fordítás: Az üdülő(építmény)adót befizetem, viszont ha köhögök, semmiképp se megyek sehova. Nekem jó, ha jó színvonalú szolgáltásokat kapok, ezért ellenértéket fizetek, és érdekem, hogy ez hosszú távon is így maradjon. Azt is tudom, hogy ha szolgáltatást veszek, nem a szolgáltatót veszem meg.

5.
Komment: Akkor jó a “bebíró” amikor felujitja az amúgy szétrohado falvaitokat, amire amúgy nincsen pénze a helyieknek, vagy megissza a bort amit csináltok, vagy felvásárolja az összes méregdrága kézműves vackot amit rásóztok a piacokon?

Északipart fordítás: Örülök annak, hogy szerencsémből és/vagy tehetségemből lehetőségem van több ingatlant birtokolni és vágyaimnak megfelelően vásárolni tárgyakat. Ettől függetlenül nem költök hiábavalóságokra, bármennyire is csábító néha, inkább keresem azt, hogyan tudok értéket teremteni és menteni, tudásomat és anyagi javaimat jóra fordítani, ami ebben a helyzetben különösen fontos.

Vigyázzunk egymásra, süssön ránk a Nap!

előzmények


Ajánlom a Facebookon