Helyszín

Dörgicsei Levendula Major

2003 őszén ültették el az első levendulatöveket Dörgicse lankáin, a bemutatókertjükben most 33 levendulafajtát lehet megnézni, és 4 hektáron virul a levendula. A holisztikus megközelítés áll hozzájuk közel, így nem volt kérdés számukra a környezetkímélő, a természetet egységben szemlélő és megóvó biogazdálkodás. A vegyszer-, műtrágya- és gyomirtómentes „övezetben” apró élőlények milliárdjai tudnak háborítatlanul élni egymással, megteremtve az élő talajt, amiben boldogan él a növény, s kísérő társaik: méhek, kabócák, pillangók és az éneklő-csivitelő madárvilág.

A levendulás elhelyezkedése is különleges, mert nemcsak a levendula érzi itt jól magát. Az idelátogató turisták is megcsodálják a táj természeti adottságait és kultúrtörténeti hagyatékait. A több mint ezer éves ikerrom – a történelem viharaitól megtépázva is – igen erőteljesen van jelen, jó érzés benne –körülötte lenni. Arra érzékeny emberek ezt a levendula virágában és olajában is felfedezni vélik. Mint ahogy a szőlőben is megjelenik a „terra”, a termőföld helyi adottsága, úgy jelenik meg a levendulában is a környezet természeti sajátossága.

A Levendáium névvel azt szeretnék sugallni, hogy a növényt az élet számtalan területén lehet használni: kertben, konyhában, fürdőszobában, háztartásban, állattartásban és nem utolsó sorban a gyógyításban, a házipatikában. Levendárium tehát: minden, ami levendula.

A látogatható ültetvényen egy érdekes szoborparkot is találunk, a boltban kaphatóak a termékeik, a teázóban pedig kóstolhatóak is a gasztronómiai vonal kellemes darabjai. Ottjártunkkor épp esküvői fotózás helyszínéül használták a tengerként hullámzó levendulaültetvényt.


Június-augusztus: H-P: 11-18h, Szo-V: 10-18h
Szeptember-október, április-május: H-P: 11-16h, Szombat: 10-16h