Vadászati Múzeum és Történelmi Modellvasút kiállítás, Keszthely


2016. 06. 18.


Vadászati kiállítás

A Festetics-kastélyhoz úgy hozzátartozik a vadászzsákmány bemutatása, mint a könyvtár, a főúri bútorok, fegyverek, textilek, arany- és ezüsttárgyak. Híres vadászok hírében álltak a Festeticsek, de sajnos a család trófeagyűjteményéből semmi sem maradt a kastélyban.

A nagyszabású vadászati múzeum nemcsak a vadászlátogatók szívét dobogtatja meg, hanem maradandó élményt nyújt minden érdeklődőnek. A trófeák külön-külön és egymást kiegészítve is a különlegességet tükrözik, méltó emléket állítanak gyűjtőknek, élményt és ismereteket adnak vadászoknak és érdeklődőknek.

A félezer egyedből álló, világrekordokban bővelkedő, páratlan gyűjteményt az új épületben helyezték el el. A kiállítás „alanyai” Európa, benne hangsúlyozottan a Kárpát-medence, Afrika, Amerika és Ázsia lakói voltak. A kiállított trófeák mindegyike izgalmas vadászeseményekről regél és elejtőjének emlékeket is rejteget.

Az első teremben kaptak helyet Windisch-Gratz Ferenc József, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, dr. Szederjei Ákos és Dózsa György trófeái. Hidvégi Béla vadászzsákmányát az emeleten élőképekben mutatja be a kiállítás.

 

Történelmi Modellvasút kiállítás

Az új múzeumépület tetőterében Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m²-es terepasztala készült el, amely három nagy egységből áll.

Az egykori közös magyar–osztrák Déli Vasútnak állítanak emléket a Semmering és a Zala terepasztalok. A világon ez az egyetlen hegyi-vasút-terepasztal amely szemlélteti a magasságbeli különbséget, és valamennyi műtárgyat teljes hűséggel mutat be.
A Zala terepasztal két, egymással összeépített fő egységből áll. A zalai vonalak pályaudvarai, illetve állomásai: Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Zalaszentiván, Zalaszentiván-Kisfaludpuszta, Zalalövő, Őriszentpéter, Keszthely, Badacsonytomaj, Pannonhalma, Sümeg.
A csarnok közepén végigfut a Nürnberg elnevezésű terepasztal, amely a Schwarzwaldot (Fekete erdőt), Nürnberget, Szász Svájcot és egy közép-európai stílusú várost modellez. A Fekete erdőben és Nürnbergben téli, havas vidéken, míg a terep többi részén őszi tájon futnak a vonatok.
A pályaudvarok az eredetik hasonmásai. A legnagyobb állomás Nürnberg 25 vágánnyal, a legkisebb Őriszentpéter 3 vágánnyal. A közép-európai város 9+2 vágányos főpályaudvarból, konténer teherpályaudvarból, forgalmi telepből és 21-állásos körfűtőházból, valamint kapcsolódó létesítményeiből áll.

A terepasztalok több, mint 2000 méter hosszú sínhálózatán 511 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1000 épület között 160 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre.
A bemutatót korabeli tervrajzok teszik teljessé.

 

(Forrás:www.keszthely.hu)


Ajánlom a Facebookon