Helyszín

Tamás Ervin nem tartja magát borásznak, nincs is ilyen végzettsége. Ezért sok mindent bevállal, amit nem tanítanak, vagy nem kijárt út a borászatban. Komoly erősségünknek tekintik, hogy nagy potenciál van a boraikban, és évekig tart, míg eljutnak a csúcsra.

A természetesség számukra a legfontosabb a borban, hogy minél kevesebbet avatkozzanak be a folyamatokba. Egyedül ként tesznek a borba, abból is jóval kevesebbet az engedélyezett mennyiségnél. A hagyományokat, a jól bevált dolgokat kedvelik, régi, kosaras préseket használnak.

Bioborászatként a szőlő immunrendszerének megerősítésére törekszenek – például gyógyteákkal –, hogy minél kevesebb permetszert kelljen használni. Azért van csak háromhektárnyi ültetvényük, mert ezzel a módszerrel ennyit tudnak megművelni. Meghagynak például bizonyos gazokat, amelyek segítik a szőlő saját védekezését. Sok fészkelőhelyet, itatót alakítottak ki a szőlőben, így annyi madár van náluk, hogy évek óta nem kellett rovarok ellen permetezniük.

Csopak az olaszrizling hazája, ez a legfontosabb fajtájuk. Telepítettek még a cabernet franc-t, és syrah-t. A bor mellett készítenek cidert, zseléket, szörpöket, eceteket is.