Borok az ünnepekre

Északi parti válogatás


2016. 03. 17.


Ajándékok megvásárolva. Összeállt az ünnepi menü a fejedben. Előhalásztad a szekrény mélyéről a karácsonyi dekorációt. Ugye az ünnepi borsorról sem feledkeztél meg? Hogy elkerülhető legyen a kapkodás, az utolsó pillanatban a még nyitva tartó bolt legszűkebb kínálatából való kényszerű választás, most van itt az ideje a borok beszerzésének is az ünnepi asztalra. Hogy segítsünk, sorra veszünk tíz ünnepi fogást a hozzájuk való északi parti borokkal.

1. Aperitif + reduktív fehérbor, illatos fajtából

Ha több vendég is érkezik ebédre-vacsorára az ünnepek alatt, érdemes aperitifről gondoskodni. Mindenkinek könnyebb a várakozás egy pohár borral a kézben. Különösen igaz ez akkor, ha hajlamosak vagyunk megcsúszni az utolsó simításokkal a konyhában. Aperitifként jó választás lehet egy könnyed, reduktív, illatos fehérbor. A cserszegi fűszeresek, sárga muskotályok és Irsai Olivérek közül már több, friss, 2015-ös évjáratú is forgalomban van.

2. Előételként tálalt saláta citrusokkal + tartályos érlelésű sauvignon blanc

Az ember hajlamos arra, hogy a hideg téli hónapok beköszöntével – különösen az ünnepek alatt – tartalmas fogásokat állítson a középpontba. Egy több fogásból álló ünnepi vacsorát azonban, különösen akkor, ha a főétel és a desszert is laktatónak ígérkezik, kezdhetünk valami könnyebbel. Ilyen lehet mondjuk egy friss, zöld levelekből összeállított saláta, amelyet a szezon jegyében citrusokkal – naranccsal, grépfrúttal – gazdagíthatunk. Ezekhez ideális kísérő egy pohár tartályban erjesztett és érlelt sauvignon blanc.

3. Előételként tálalt hidegtál sült hússal, terrinnel + közepes súlycsoportú olaszrizling

Egy hidegtál előnye, hogy korábban is előkészíthető és kitálalható, ráadásul az ebéd vagy vacsora alatt egy fogással kevesebbet kell melegíteni. Vékonyra szeletelt hideg sültekből, terrinből készített hidegtálhoz adhatunk zöldségkrémeket is. Mivel itt már gazdagabb, zsírosabb fogással van dolgunk, érdemes egy testében is ehhez illő bort keresni. Ilyen fogásokhoz bekészíthetünk a hűtőbe egy arányos, közepes súlycsoportú olaszrizlinget, amelynek alkoholtartalma nem haladja a 13,5%-ot és amelyben nem túl markánsak a hordós érlelés jegyei.

4. Halászlé + siller
A karácsony esti halászlé hagyománya sok családban szent és sérthetetlen. A halászlé jó példa arra, hogy milyen könnyű megdönteni a fehér húshoz fehér bor, vörös húshoz vörös bor berögződést. E leves esetében ugyanis a borpár választás szempontjából sokkal markánsabb tulajdonságnak számít a pirospaprikával történő fűszerezés, mint a hal húsának színe. A halászléhez az örök klasszikusnak a siller – hagyományos kifejezéssel kastélyos – számít, de ha nem találunk ilyet, egy nehezebb rozé vagy egy könnyedebb vörösbor is befutó lehet.

5. Párolt hal + szürkebarát
Ha bor és étel párosításról beszélünk, nemcsak az alapanyagokra kell figyelnünk, hanem az ételkészítés módjára is. Remek példa erre a párolás és a sütés közötti különbség. Míg az előbbi viszonylag kíméletes módszer, addig az utóbbi a pirításkor, grillezéskor, sütőben sütéskor létrejövő pörcanyagok miatt jelentősen átalakítja az étel karakterét. Ha borban, alaplében vagy más folyadékban párolunk, az ételkészítés módjához hasonló kifinomult, inkább savakra, mint beltartalomra hangolt borra van szükségünk. A 2013-as és 2014-es évjárat hűvössége sok esetben előnyére vált a szürkebarátoknak, ennél a fajtánál ugyanis jó cukorgyűjtő tulajdonsága miatt melegebb években hamar elszalad az alkohol. Az említett két évjárat azonban nem ilyen volt, úgyhogy bártan kísérletezzünk boraival!

6. Rántott hal + hordós érlelésű olaszrizling
A rántott hallal a lisztes, tojásos, zsemlemorzsás kéreg és az olajban történő sütés miatt másképp kell bánni, mint egy párolt hallal. Egy ropogós bundában tálalt halhoz ezért jó ötlet hordós érlelésű bort, például a Balaton északi partjának „hivatalos” borát, az olaszrizlinget kóstolni. Nem jelent problémát, ha a hordós érlelés nem direkt módon, pirítósra, vaníliára vagy füstre emlékeztető ízek formájában jelenik meg a poharunkban, sőt egy hordós aromákat csak visszafogottan mutató rizling még érdekesebb párosítás lehet.

7. Pulykasült + fehér házasítás
Az amerikai filmeknek és sorozatoknak köszönhetően hazánkba is begyűrűzött a karácsonyi pulyka divatja. Bár a madár egészben történő megsütésére itthon kevesen vállalkoznak, az egyes részeit sokan szívesen teszik a tányérra. A Balaton tele van fehér házasításokkal, amelyek a könnyedtől a tartalmasig széles skálán mozognak – a felhasznált szőlőfajtáktól, a szüret időpontjától vagy a borkészítés módszerétől függően. Éppen ezért választottuk ezt a bortípust a pulykához. Ha ugyanis a mellét gyümölcsökkel tálaljuk, választhatunk egy gyümölcsös aromákkal hódító, maradék cukrot tartalmazó tételt, ha a mellett grillezzük, jó lehet egy szikárabb olaszrizling alapú cuvée, míg ha a comb kerül a sütőbe, előnyben részesíthetjük a gazdag, telt borokat.

8. Töltött káposzta + pinot noir

A töltött káposzta készítésének módja is szakácsról-szakácsra különbözik. Vannak a kisebb és a nagyobb töltelék pártolói, a gersli vagy rizs lobbisták, és akkor még nem beszéltünk a különböző fűszerezésről, ami lehet kapor, csombor, friss paradicsom és paprika vagy más ízesítő anyag. A különböző megoldásokat ugyanakkor összeköti, hogy jólesően kortyolható hozzájuk egy elegáns vörösbor, amilyen például a pinot noir. Ez a bortípus azért is izgalmas, mert sok fehérbor-lelkű balatoni borász, ha kék szőlőről van szó, ezzel kísérletezik a legszívesebben.

9. Bejgli és társai + édes borok

Sok pincészet készít édes borokat is az északi parton. E borok esetében a késői szüret miatt bekövetkező töppedés koncentrálja a bogyó cukortartalmát, így kerülhet olyan édes szőlő a pincébe, amely nem tud száraz borrá kierjedni. Édes borok választásánál érdemes figyelembe venni azt a szabályt, hogy a bor legyen édesebb, mind a desszert, amelyhez felszolgálják. Az ünnepi záró fogás mellé így elsősorban magas maradék cukortartalmú borok jöhetnek szóba. Ha fiatal, elsősorban a gazdag gyümölcsösségről szóló bort szereztünk be, érdemes hozzá túróval, vaníliakrémmel, sárga húsú gyümölcsökkel készített édességet felszolgálni. Ha azonban egy hordóban érlelt vagy palackban már hosszabb időt eltöltő bort bontunk, azt bátran kínálhatjuk az olyan klasszikusokhoz, mint a bejgli vagy a zserbó.

10. Szilveszter – balatoni buborékok
Utolsó tippünkkel ugrunk pár napot, egészen az év utolsó éjszakájáig. Ha az éjféli koccintáshoz keresünk a poharunkba néhány csepp Balatont, többféle opció közül is választhatunk. Ha nagyobb a vendégség vagy kellően kiköltekeztük magunkat az ünnepek alkalmából, beszerezhetünk gyöngyöző vagy habzóborokat. De ha valami igazán különlegessel tennénk fel a koronát az év utolsó éjszakájára, hűtsünk be tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőt.


Ajánlom a Facebookon