Helyszín

A pince a 18. század végén épült, 1849-től Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központja volt. Itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét.

 

Az épületegyüttes méteres falaival, terméskőből rakott hűvös pincéjével ideális helye a 21. század borászatának is, amely az egyik legismertebb az országban. A klasszicista épület mellett, csodálatos szőlők között épült fel a közelmúltban az elegáns Borterasz, amely a Balaton egyik legszebb völgyére nyújt kivételes panorámát.

Jásdiék Csopak ikonikus fajtájában, az olaszrizlingben hisznek, amelyről mindig köztudott volt, hogy nagyszerű könnyű nyári borokat vagy akár fröccsbort is ad, de az elmúlt tíz-tizenöt évben Csopakon bebizonyították, hogy gondos szőlőműveléssel és borászati munkával az itteni, geológiailag is kivételes termőhelyeken – a Siralomvágóban vagy a Lőczedombon – emlékezetes, minerális nagy borok készítésére is alkalmas. További fajtáik: chardonnay, szürkebarát, furmint, cserszegi fűszeres, cabernet franc.