Partner

A pincészet alapkövét 2001-ben helyezték el, de a család szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. Az apai ág közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág a Káli-medencéből származik. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretetét, valamint a borkészítés hagyományát.

Jelenleg bő tíz hektáron, Csopak mellett, Tihanyban, valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen terülnek el szőlőültetvényeik. Kizárólag saját gyümölcsöt dolgoznak fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltenek le.

A pincészet célja, hogy a borvidék legnemesebb hagyományaira alapozva és a nagyvilágról méretet véve készítsenek egyedi, izgalmas, a termőhely karakterét hűen tükröző borokat. Az évek alatt folyamatosan bővítették a birtokot, növelték a pincét és a gasztronómiai kontextus erősítéseként megnyitották regionális gourmet konyhát vivő éttermünket, a Márga Bisztrót is.

Kovács Tamás: „Az olaszrizling attól izgalmas, hogy finom ásványosságával a termőhely jellegzetességeit mutatja, ráadásul ez arányos, kerek savainak és olajos ízeinek köszönhetően nem megy a fogyaszthatóság rovására. Egyedi, mégis akár mindennap fogyasztható. Baráti beszélgetésekhez és az ünnepi asztalnál egyaránt. Birtokborunk egy prémium olaszrizling-furmint házasítás. A borvidék évszázados hagyományai szerint készítjük. Régen a gazdák az érett, sokszor már ellágyult savú olaszrizling mellé szüreteltek egy kevés éppen érőben lévő „szigetit” – mai nevén furmintot –, ami pótolta a kellő savkészletet. Csopak arácsi oldalán, a birtok magját jelentő három történelmi dűlőben, Hegyalján, Nagykúton és Benében teremnek a szőlők. A birtokbor készítésénél eleganciára, harmóniára és gazdag beltartalomra törekszünk.”