Partner

A Pálffy Szőlőbirtok és Pince évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és a borkészítés apáról fiúra száll. Szőlőterületeik a Káli-medencében, Köveskálon a vulkanikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin, Kis-hegy, Cserkút, Kisgyepü és Csákvölgy dűlőiben fekszenek.

A pincében kizárólag egészséges, érett szőlőt dolgoznak fel. A fehér, neutrális szőlőfajtáknál egészfürtös préselést alkalmaznak, míg például az illatosabb Traminit 3-4 órán át áztatják. Préselés után egy éjszakás mustülepítés következik, majd a tiszta, hideg must kerül hordóba, amihez semmiféle adalékanyagot nem adnak. Minden boruk spontán erjesztéssel készül, tehát azok az élesztőgombák viszik véghez a must ezt a folyamatot, amelyek a szőlőikben és a pincében megtalálhatók. Alacsony hőmérsékleten, lassú, hosszan elnyújtott erjesztés jellemző, akár 5 hónapon át. Dűlős boraik egy évig érlelődnek többször használt kis tölgyfahordókban, finom seprőn tartva, többször felkeverve. Dűlős vörösboraik szintén spontán erjesztésűek, a legtöbb tételüket kézzel csömöszölik. Ezeket a tételeket 18 hónapig érlelik, szintén többször használt kis tölgyfahordóinkban, majd ezután töltik palackba derítés és szűrés nélkül. Tételeik közül több elnyerte a káli eredetvédett bor címet.

A Pálffy Pince teraszán nyaranta helyi finomságokból készült hidegtálakkal kínálják a vendégeket, és közben gyakran hallgathatnak ráadásként élőzenét, amely még emlékezetesebbé teszi az itt szerzett élményeket.