Helyszín

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A nemzeti park igazgatóság a falu határában alakította ki a Salföldi Majort 1997-ben, ahol egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat mutat be.

Állatsimogatónkban kisállatok várják a lurkókat. A nemzeti park első ökoturisztikai bemutatóhelye ad otthont a Regényes Park című fotókiállításnak is. Az 1900-as évek elején készült tájképfotók mellé 2000-ben Molnár László fotóművész készített képeket. A fotópárok jól tükrözik a XX. században lezajlott változásokat a Balaton-felvidék regényének lapjain. A képanyagból 2007-ben a Kör Alapítvány gondozásában album is készült. A Major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatónak. Több érzékszervünket is bevetve -látás, szaglás, tapintás és ízlelés- ismerkedhetünk meg a gyógynövényekkel, a „csodafüvek” hatásaival és felhasználási módjaival. A gépkiállítás hagyományos mezőgazdasági eszközöket sorakoztat fel. A szekér és kocsi kiállítás is a múltba repít minket. A gyermekeket a tavaly elkészült, tájba illeszkedő, új játszótér várja. A Major fogadóépületében kiadványok, ajándéktárgyak vásárolhatóak valamint megízlelhetjük a vidék ízeit is. Házi szörpöket, mangalica zsíros, snidlinges kenyeret; vagy bivalyszalámis szendvicset is kóstolhatunk. Iskolás csoportoknak és családoknak a Salföldi Major családi füzetet ajánljuk. A kiadvány játékos feladatokkal, recepttel, kivágható könyvjelzőkkel színesíti a Major önálló felfedezését. Lovasbemutató Október 1-ig szombaton 15:00-kor. Október 1-től November 17-ig előzetes megrendelésre! A Major a Káli-medencében a nemzeti park információs és ökoturisztikai központja is egyben. Innen nyílik lehetőség gyalogosan, kerékpárral, lóháton, esetleg lovas kocsival bejárni a Káli-medencét és megismerni természeti értékeit, mint a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, a kőtengereket vagy a Salföld községtől délre fekvő, az erdőben megbúvó, 13. századi, pálos kolostorromot. A Káli-medence bejárásához buszos vagy gyalogos szakvezetés is igényelhető az igazgatóságtól.

 

Egyéb programok:

– Kocsikiállítás

– Lovaglási lehetőség, gyerekeknek pónival

– Lovasoktatás futószáron, osztályban és terepen

– Lovaskocsi túrák minden nap a pálos kolostorromhoz

– Csillagtúrák a Káli-medencében

– Csikós-lovasbemutató, pusztaötös hajtás

 

Óvodák, iskolák, csoportok részére jelentős kedvezmények

Szüreti felvonulásra, rendezvényekre lovas fogatok megrendelhetők.

(forrás: www.bfnp.hu)

Március 12 - április 30. között: 9:00 - 17:00
Május 1 - augusztus 31. között: 9:00 - 19:00
Szeptember 1 - november 13. között: 9:00 - 17:00
November 1-én: 9:00- 17:00 -ig nyitva tartunk!

November 13. után előzetes egyeztetéssel lovasprogramok (lovasbemutató, lovaglás, lovaskocsizás, szánozás) igényelhetőek.
Belépőjegyek a Salföldi Majorba:
Felnőtt jegy: 500 Ft
Kedvezményezett jegy: 400 Ft
Gyermek jegy (3-14 éves): 300 Ft

A belépődíj az ÁFÁ-t és a látogatókra vonatkozó balesetbiztosítás díját is tartalmazza.

Lepje meg szeretteit, barátait, ajándékozzon élményeket!
Ajándékutalvány (2 fő vagy család részére szóló belépőjegy) vásárolható látogatóhelyünkön.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bármely látogatóhelyére szóló ajándékutalvány megrendelhető az alábbi elérhetőségen.

KEDVEZMÉNYEK
A Látogatóközpontot az alábbi szervek, valamint a magyar állampolgárok és az EU-tagállamok állampolgárai közül kedvezménnyel látogathatják:
a) nappali tagozatos diákok
b) nyugdíjasok
c) pedagógusok
d) a Természetbarát Szövetség, a Magyar Madártani Egyesület és a Magyar Turista Egyesület érvényes igazolványát felmutató személyek.
e) Balaton Best kártyájukat felmutató látogatók részére
f) Bakony-Balaton kártyájukat felmutató látogatók részére

g) Tudatos Vásárló kedvezménykártyájukat felmutató látogatók részére


INGYENES
A Bemutatóhelyet az alábbi szervek, a magyar állampolgárok és az EU-tagállamok állampolgárai közül ingyenesen látogathatják:
a) a magyarországi nemzeti park igazgatóságok dolgozói és közvetlen hozzátartozóik
b) a 3 év alatti gyermekek
c) a fogyatékkal élők
d) legalább 15 fős csoportot kísérő 1 fő tanár
e) legalább 15 fős csoportot kísérő 1 fő idegenvezető.
f) sajtó képviselője

Közvetlen hozzátartozónak kizárólag a kedvezményezett személy házastársát, élettársát és gyermekét kell érteni.

A kedvezményt, illetőleg az ingyenességet kizárólag a kedvezményre/ingyenességre jogosító, érvényes okmány vagy igazolás (hatósági igazolvány, útlevél, személyi igazolvány, munkáltatói igazolás, diákigazolvány,stb.) felmutatásával lehet igénybe venni. Ennek hiányában az üzemeltető/szakvezető jogosult és köteles a kedvezményes/ingyenes belépőjegy kiállítását megtagadni.

Lovas szolgáltatások (vállalkozó szolgáltatásai):
Pónilovaglás: 1000 Ft / 10 perc

Lovasoktatás:
Fél óra: 3000 Ft
Egy óra: 5000 Ft

Sétakocsikázás (1 órás időtartam):
Gyermek jegy: 1000 Ft
Felnőtt jegy: 2000 Ft

Tereplovaglás:
Egy óra: 4000 Ft
Két óra: 8000 Ft

Lovasbemutató (tartalmazza a Majorba szóló belépőt is!):
Gyermek jegy: 2000 Ft
Felnőtt jegy: 3000 Ft