Helyszín

Martin Georg Edegger Ausztriából érkezett Badacsonyba, „civilben” egy informatikai cég tulajdonosa. Meggyőződése, hogy a vulkáni talaj adta mineralitás itt érvényesül a legjobban Magyarországon.

 

A pincészetben arra koncentrálnak, hogy a szőlő és a talaj tökéletes kombinációjából tipikus badacsonyi bort hozzanak létre. Folyamatosan keresik azokat a fajtákat, amelyekről úgy érzik, hogy ezen a területen különleges eredményt képesek produkálni. Azt tartják, hogy a bor a szőlőben készül, nem a pincében. Ha kiváló szőlőt termesztenek, akkor már csak le kell szedni, és arra figyelni, hogy ne kövessenek el hibát. Martin egyik kedvenc saját bora a Premier, amely olaszrizling, rajnai rizling és sauvignon blanc házasítása. Friss, könnyed, nyári ital. A másik a Georg, amely tipikus bordeaux-i cuvée. Fő összetevője a cabernet sauvignon, ami a gyümölcsös, de erőteljes jellegét adja, a másik a merlot, ami lágyságot kölcsönöz neki. Legfilozofikusabb boruk pedig a pinot noir, amelynek burgundi szőlő az alapja.

Organikus gazdálkodást folytatnak, és megadják az időt a bornak, hogy alakuljon. Legkorábban áprilisban palackoznak az újbort, a vörös pedig legalább egy évig érlelődik a pincében. 2005-ben eldöntötték, hogy nem permeteznek szintetikus vegyszerekkel, csak természetes anyagokat használnak. Nem harcolnak a kártevőkkel, hanem a növényt segítik, hogy nőjön az ellenálló képessége. Emellett drasztikusan korlátozzák a termést. Így sokkal kisebb a szőlő igénybevétele, nincs rajta olyan nyomás, és sokkal ásványosabb is lesz a bor, hiszen nem mindegy, hogy mennyi szőlőben szívódik fel ugyanannyi értékes anyag. Három éve pedig már azt készítik elő, hogy a bio-organikus művelésről áttérnek a biodinamikusra.