Program

Geobotanikai túra a vulkánok és tüzes borok félszigetén

Hajóállomás – Ciprián-forrás – Barátlakások – Óvár – Tihany község útvonalon látványos vulkáni rétegsorok közül olvassuk ki a földtörténeti múlt mozgalmas eseményeit, megbillent sziklatömbök segítenek megérteni a természetben ható gigantikus erők működését, gyönyörű kilátópontról tehetünk időutazást a letűnt Pannon-tó világába.

Helyszín: Tihanyi-félsziget keleti és középső része

Előzetes jelentkezés szükséges április 30. 16.00 óráig!

 

Geotúránkat Tihany keleti és középső területeire terjesztjük ki, egy négy órát igénylő, testet-lelket frissítő „időutazás” formájában. A „Magyar Tenger” szintjéről, a félsziget keleti partjának sétányáról – 110 m szintkülönbséget leküzdve – kapaszkodunk fel a Ciprián-forrás (Orosz- kút) érintésével az Óvár tetejére, és egyúttal megérkezünk a korai középkorba, ezen belül is a keleti- és nyugati egyházszakadás évtizedébe.

I. András királyunk hitvese, Anasztázia kijevi hercegnő szerzetesei ekkor vájták kőbe az első cellákat, amelyeket sorra járunk, s amelyek Barátlakások néven ismertek. Mindeközben fényt derítünk arra is, hogyan született maga a kő, amelyben a barlangok születtek. Ehhez 8 millió évet kell visszamennünk az időben, abba a világba, amikor ezen a helyen vulkánok sokasága szórta a különleges, szürke szemcsés anyagot a levegőbe, ami visszahullva a felszínre, a Tihanyi-félsziget egész mai területét beborította. Helyenként 30-40 m magas falban láthatjuk ezeket az egymásra rakódott vulkáni rétegeket.

Az erdőt magunk mögött hagyva kilépünk a napfényre, ahol az Avarsánc tetejéről nyíló nem mindennapi kilátás egy rövid pihenőre ad majd alkalmat.

Leereszkedve az Óvárról máris a Tihanyi-félsziget középső részén találjuk magunkat. Mielőtt meghódítanánk a Kis-erdő-tető újabb vulkáni magaslatát, a Szélmarta-sziklák természet alkotta szoborcsoportja a jégkorszakok megidézésére buzdít bennünket.

Ezen a ponton ér véget a rövid túra, innen néhány perces sétával Tihany szivébe érnek, ahol önállóan fedezhetik vel a további látnivalókat.

A hosszú túra résztvevőivel folytatjuk utunkat: hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő hévforrás-tevékenység hófehér oszlopai tűnnek fel az ösvény mentén. A tó túloldalára átsétálva – néhány lépésre egymástól – egy több millió éves „hévforrás-város” középületeit járhatjuk sorba. A Hármashegyi-kúpot, a Gombakúpot, az Átjáró barlangot, és végül, de nem utolsó sorban Aranyház néven elhíresült „Fellegvárat”, melynek „tetőteraszáról” a Balaton-felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük! A hévforráskúpokhoz való feljutáshoz 50 m szintkülönbséget kell megtennünk.

A hévforrások birodalmát magunk mögött hagyva lassan visszatérünk a jelenbe, és a Belső-tó partján a szürke gulya és ürgék legelője mellett elhaladva, a Levendula Ház Látogatóközpontnál érünk révbe, ahol megújult interaktív kiállítással és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket. Még az utolsó percek is tartogatnak szépséget számunkra: a falu házainak falában visszaköszönnek a kövek, a geotúra során látottak megkapó összegzéseként.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Információ, jelentkezés:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
https://www.levendulahaz.eu/

Felnőtt: 850 Ft/fő
Gyerek: 400 Ft/fő
Találkozó időpontja: 9:00
Találkozó helye: Tihany, Hajóállomás
Távolság: rövid túra: 3 km / hosszú túra: 8,5 km
Túra ideje: rövid túra: 3 óra / hosszú túra: 5,5 óra
2016. május 1., 9:00

Ajánlom a Facebookon