Program

Koncertek, tűz, beszélgetés

Június 23-án, a vonyarcvashegyi Lidó Strandon a Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, amit különböző műsorszámok színesítenek. Június 24. Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közel-keleti népnél, ezzel a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni. A Szent Iván név a bizánci egyház kultikus befolyására emlékeztet.
A keresztény egyház Szent Jánost tette e nap védőszentjévé, ünnepe az V. század óta vált általánossá. A Szent Iván-napi tűzgyújtáshoz különböző hiedelmek fűződtek. Az e napon gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső, a dögvész ellen, termékenységvarázsló hatású, elősegíti a jó termést. A tűz átugrása egészség és szerelemvarázsló hatású. Egészségvarázsló szerepéről is sokat olvashatunk, a parázs felett füstölt virágos bodza, vasfű, fodormenta és más növényekből főzött teák formájában, vagy a hamuban sütött alma jótékony hatása is ismert.
E hagyományok szellemében nálunk is hangulatos program és tűzgyújtás részesei lehetnek községünk lakói és vendégeik a strandon megrendezett Szent Iván éjen.

2016. június 23., csütörtök, 20:00
20.00 Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a Vonyarcvashegy Mazsorett csoport műsora
20.45 A Szent Iván-éji szokásról ismertető, majd alma fóliázása parázsban sütéshez
21.00 Máglyagyújtás
21.00 Boombatucada ütőegyüttes műsora
kb. 21.30 parázsban almasütés, meghitt beszélgetés

Ajánlom a Facebookon