Program

Múzeumi szabadegyetem

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2016.09.13-án, kedden 16:30 –kor nyitja meg 2016/2017- es Szabadegyetemének első félévét. Az egyetem előadásai szorosan kapcsolódnak az „Étel/élet” című új időszaki kiállításunkhoz, mely 2016.11.3-án nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban.

Az első előadás témája a neolit kori étkezés szokásait, a kor nagy gasztronómiai újításait veszi górcső alá. A témában Regenye Judit a Laczkó Dezső Múzeum régésze kalauzolja a szabadegyetemi hallgatókat. Az előadást követően a hallgatók megkóstolhatják az adott korszak meghatározó alap élelmiszereit, a kenyeret és a mogyorót.

A kenyér – alapvető élelmünk – tízezer éve jelent meg a táplálkozásban. Eredete a Közel-Keletre vezet, ahol a vad búzát és árpát termeszteni kezdték. Ugyanonnan erednek első háziállataink is, a juh és a kecske.

A földművelésre való áttérés az emberi történelem legjelentősebb evolúciós ugrása volt. A háziasítás nem csupán a kiválasztott növényeket és állatokat érintette, hanem új élőhelyeket hozott létre, befolyásolva ezzel egyéb fajták életét is. Ez a biológiai folyamat meghatározza természeti környezetünk jelenét és jövőjét. A termőföld hasznosítása, az erdők irtása a környezetnek ennél közvetlenebb átalakításával járt, melyet mára az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásként élünk meg.

A földművelés és az ennek következtében kialakult letelepült életmód, a táplálkozás gyökeres átalakulása hirtelen demográfiai változásokat okozott. A demográfiai nyomás újabb és újabb területek földművelésbe való bevonását eredményezte – így népesült be néhány ezer év alatt Európa.

További információk: https://ldm.hu/hu/szabadegyetem/bemutatas


Ajánlom a Facebookon