Program

Ehető kerti növények az étlapon a KÁLI ART INNBEN

A Káli Art Inn vendégei körében egyre nagyobb sikere van azoknak az ehető virágoknak, amelyek az exkluzív szálló udvarán teremnek. Sokan nem tudják, hogy amikor kisétálnak a zöld gyepre, gyakorlatilag egy salátáskerten járnak. Április utolsó hétvégéjén a Káli Art Inn vezetőinek, Döbröntei Ildikónak és Csabának a segítségével a vendégek megismerkedhetnek az ehető kerti növényekkel. Készül például kerti pesto tyúkhúrból, vadsóskából és mandulából, finom fű krémleves turbolyából, csalános polenta, vagy orgonakrémes réteskosárka, ami mellé ibolyaszörpöt kínálnak.

Ildikó és Csaba, akiket most tüntetett ki a Best of Budapest az év házigazdája címmel, azt vallják, hogy ezeket a növényeket legjobb frissen, minden hőhatás nélkül salátaként fogyasztani. Bíznak benne, hogy eljön az az idő, amikor az ehető gyógy- és gyomnövényeket is méltó helyen kezeli a gasztronómia. A medvehagymát például 8-10 évvel ezelőtt csak a legkifinomultabb éttermek séfjei merték felhasználni, mostanra azonban a piacokon, zöldségeseknél, sőt, a multik hűtőpultjain is feltűnik. Szerintük itt az ideje, hogy újra részévé váljanak a mindennapi gasztronómiának, hiszen megélnek anélkül, hogy gyomirtózni kellene, tápot kapnának vagy nemesítenék őket. Egyszerűen csak begyűjtik nekünk a napsugarakat, és csak le kell értük hajolni. Néhány növény közülük kesernyés, mert amit sokan nem tudnak, a legtöbb ételünk eredetileg keserű volt (például az uborka, a saláta vagy a paradicsom), amelyek hosszas nemesítési folyamat során veszítették el a keserűségüket és vele a jótékony hatásukat. Ugyanis minden, ami keserű, serkenti az epeműködést, segítve ezzel szervezetünk természetes méregtelenítési folyamatait. A Káli Art Inn vendégei azért szerencsések, mert Kollát Marcell séf rendkívül kifinomult ízlelésével a kellő arányban használja fel a zöldségeket, úgy, hogy az ízük élvezetet jelent mindenki számára.

2016. április 29. - 2016. május 1.

Ajánlom a Facebookon