Program

Újragondolt, bárányhúsból készült ételek friss borokkal a MI A KŐBEN

A MI A KŐ-ben elképzelhetetlen a húsvét bárányételek nélkül. Ilyenkor a megszokott tárkonyos borjúlevesünk is átalakul báránylevessé, de az igazi ünnepi étel a báránysült, amit elsősorban csülökből készítünk, ritkábban bárány gerincből (french racks). Az enyhe rozmaringos pácból kivett csülköket általában körbe pirítjuk, majd egy óriási öntöttvas edényben, zöldségágyon, egy könnyű olaszrizlinggel nyakon löttyintve alacsony hőfokon hosszan pároljuk. Tálalás előtt újra rápirítunk, hogy a csülkön belül is különböző textúrákat kapjunk (ne csak omlós, de egy kicsit ropogós is legyen). Húsvétkor kipróbáljuk konyhánk sous vide fejlesztését, ezért a borda még szaftosabb és ízesebb lesz.

A sous vide egy professzionális főzési metódus, amely oxigénmentes környezetben, pontos hőmérséklet-ellenőrzés mellett csökkenti az oxidációt, és megnöveli a fogyaszthatóságot a baktériumok szaporodásának megakadályozása által. Az eredmény egy tökéletes állagú, ízű és minőségű étel.

Tradicionálisan enyhén fokhagymás, szalonnás zöldbabbal és graten burgonyával tálaljuk a bárányt, ám most hogy az éledő természet nyomait is szeretnénk a tálra varázsolni, így medvehagymás burgonyapürével szolgáljuk fel a báránysültet.

Húsvétra palackba kerülnek a Trombitás Borház 2015-ös borai is. A leveshez szetbékkállai Chardonnay-t ajánlunk. A báránycsülökhöz 3 napig héjon tartott Merlot-t. És húsvétkor végre megkóstolhatják a vörösbor kedvelői a ’13-as Cabernet Sauvignon-t. Újdonság a Rozé Duo, amely Merlot és Zweigelt házasításából született.

Húsvét hétfőn kiegészítjük a menüt saját zsemlében tálalt bárányburgerrel is!

2015. november 13. péntek

16.00 A 15 éve megalakult Vinitores Tychonienses Borrend felavatja a szőlőmunkást ábrázoló szobrot
17.00 óra: Pro Tihany díj átadása a Németh László Művelődési Ház színháztermében
18.00 óra. Kozma Imre balatonfüredi festőművész kiállításának megnyitója a Németh László Művelődési Ház tetőterében

2015. november 14. szombat

9.40 Tihany hajóállomás
9.30 Egy kis néptánc- Titz Tibor és társai előadásában
10.00 Nosztalgia sétahajózás a Tihanyi Kúthoz, a garda „vermelőhelyének” megtekintése
11.30 A hal fogadása a Hajóállomáson
12.00 A menet felvonul az Apátság elé
13.30 A hal és az újbor megáldása a Bencés Apátságban

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Parasztgazda Háza- Pisky sétány):
10.00 Geotúra a vulkánok és hévforrások világába
Találkozási hely: Parasztgazda és Halászcéh Háza (Pisky sétány 15.)
11.00 Mesedélelőtt Csizmazia Csöngével
Népi játszóház a Tallabille zenekarral
Sütisziget Bozóky Ágota vezetésével
Vesztergám Miklós tárogatóműsora
14.00 Visszhang-domb
Kezdetét veszi a Gardasütés
14.00 Rendezvénysátor
A Tihanyi Asszonykórus fogadja a vendégeket.

14.30 Borrendi avatás
15.30 Táncvarázs- Dance Action Táncsoport műsora
16.00 Thunderfoot Dancers Country műsora
16.45A színpadon: Péter Szabó Szilvia
17.20 Vastag Tamás műsora
18.00 Tűzzsonglőr show a Visszhang Dombon
18.30 Rakonczai Imre zenés estje
21.00 Retro-disco Dworák Tamással

2015. november 15. vasárnap
A Visszhang Dombon:
9.00 Kezdetét veszi a halászlé- és halételfőző verseny a Visszhang dombon
A rendezvény díszvendége: Kőszeg városa
11.00 Napsugár együttes interaktív zenés gyerekműsora
14.30 A Díszvendég város műsora
15.30 A halászlé és halétel- főző verseny eredményhirdetése
16.30 Tihanyi Musical Stúdió – Táncdal és filmzenei örökzöldek műsora
17.00 A színpadon: Kökény Attila
18.30 Garda bál a Búgócsiga zenekarral

Kísérőprogramok:

Kogart Tihany Galéria:
2015. november 14-én 11 órakor és 15 órakor tárlatvezetést tartanak a “Fürdőélet” – Vaszary János fürdőképei a Balatontól a Riviéráig című kiállításon
A tárlatvezetésen az aznap megváltott belépőjegyekkel lehet részt venni.

Tündérsziget-Nagyi sütödéje
2015. november 14. szombat- november 15. vasárnap
Szombaton, és vasárnap halászlé fő az udvarban, amit vargabélessel, vagy szórt rétessel kínálnak. Ezenkívül mind a két nap sok édes finomsággal, és forró italokkal vár mindenkit a “nagyi”.

Tihany Agora Piac (Akasztó domb)
2015.november 14. Szombat
8-16 óráig kis és őstermelők, kézművesek várják a vendégeket! bográcsban halászlé fő, lesz sült kárász, rántott ponty. A gyerekeket Gabi néni várja játszóházzal és sok meglepetéssel.

Garda Pecsenyés és halterasz
2015. november 14-15.
Speciális halételek mellé levendulás forralt bor kóstoló

Támogatók:

Tihany Község Önkormányzat, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., Vinitores Tychonienses Borlovagrend, Balaton Fejlesztési Tanács, OTP, UNIQA, WATERLAND, Royal Club Hotel Visegrád, Patak Park Hotel, Aquaréna,

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Ajánlom a Facebookon