Partner

A borászat névadója a Káptalantóti község határában emelkedő Sabar-hegy, amelynek lábánál a pince és a szőlőterület jelentős része található. A pincészet célja a kiváló minőségű borok készítse mellett a helyi közösség építése, és a Badacsonyi borvidék hírnevének öregbítése.

A pince 1937-ben épült, mindig pince-présház-lakóház funkciót töltött be, de mivel hosszú évek óta nem lakták már, így állapota folyamatosan romlott. Az épület az utóbbi években jelentős változáson ment keresztül. A megújult külső mögött jelentős infrastrukturális beruházások eredményei is meghúzódnak, és az épületbelső megtelt élettel: rozsdamentes acéltartályok, tölgyfahordók, borászati gépek és eszközök töltik meg a pincét és a feldolgozó helyiséget. A vaskályha pedig már a hideg napokon is kedélyessé varázsolja a kóstolókat, borvacsorákat. A pincét 2013-ban kibővítették, új pinceágat és borkóstoló teraszt építettek.

Három és fél hektárnyi saját termést szüretelnek, de állandó partnereiktől még négy-öt hektárról vásárolnak is szőlőt. Jelenleg évente 25 ezer palack készül. A cél évi 35-40 ezer palack, és ezt a családi méretet nem is akarják túllépni. A birtokon olaszrizling, ottonel muskotály és cabernet franc terem, a szürkebarátot, a rajnai rizlinget, a kékfrankost és a kéknyelűt pedig vásárolják. A Sabar Borház egyre elismertebbé válik országszerte. Az első Olaszrizling Október eseményen 2012-es Olaszrizlingjük bekerült a TOP 5 Olaszrizling közé.