Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeum, Tihany


2016. 06. 19.


Tihany kihagyhatatlan látnivalója a Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum, mely kiállítóhely Tihany központjában nyitotta meg kapuját a látogatók előtt 2004-ben.

A magyar történelmi kiállítás – ismeretterjesztő jellegénél fogva – illeszkedik a helyszínhez, annak már meglévő kulturális és turisztikai funkcióihoz, továbbá egy érdekes program a Tihanyba látogatók számára.

A Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum Tihany központjában, a Kossuth Lajos utcában található meg – ez Tihany főutcája -, közvetlenül a Mádl Ferenc tér szomszédságában.

A kiállítás azzal a nem titkolt céllal nyílt, hogy egyrészt vonzó új programlehetőséget kínáljon a Tihanyba látogatók számára, másrészt rövid betekintést nyújtson Magyarország történelmébe. A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok, de megtalálható még IV. Károly is. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és az audio tárlatvezetés teszik teljessé.

A tihanyi Magyar Királyok Panoptikuma nem csak kiállításként funkcionál, hanem az iskolai oktatás kiegészítéseként rendhagyó történelemórákkal várja a szervezetten érkező iskolás és óvodás csoportokat. Kiadványaink közt fellelhető a magyar királyok családfája, kiegészítve címertani ismertetővel – az iskolák nagy előszeretettel tanulmányozzák és vásárolják.

 

A Kalózmúzeum Tihany központjában, a Kossuth Lajos utcában található (ez Tihany főutcája) közvetlenül a Mádl Ferenc tér szomszédságában.
A kiállítás azzal a nem titkolt céllal nyílt, hogy vonzó új programlehetőséget kínáljon a Tihanyba látogatók számára.
A Kalózmúzeumban megtalálható Sir Francis Drake-től Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű viaszfigurája, korabeli enteriőrökkel, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal (látható a Jolly Roger is).
Amióta a tengereken kereskedelmi hajózás létezik, kalózok – ádáz tengeri rablók – tartották rettegésben a hajósokat. Az ókori Görögország kalózai az Égei-tengeren lestek áldozataikra már a Kr. e. 5. században, foglyaikat váltságdíj ellenében engedték szabadon, vagy eladták rabszolgának.
Az égei-tengeri Délosz kikötővárosában – mely a Római Birodalomhoz tartozott (Kr. e. 200-tól Kr. u. 476-ig) – az élénk kereskedelem vonzotta a kalózokat, akik itt eladhatták a zsákmányolt rabszolgákat és egyéb rablott kincseiket.
A IX. századi észak-európai népeket is rettegésben tartották a félelmetes és irgalmat nem ismerő viking kalózok.
A XI. században a keresztes hadjáratok idején a muzulmán tengeri rablókat barbár kalózoknak nevezték, akik gyors hajóikkal megtámadták a velencei és genovai hajókat. A leghíresebb barbár kalózkapitányok nevét egész Európa rettegte. Az angol, francia és karibi kalózok is portyáztak, hírük szárnyra kelt s a kikötők kocsmáinak legendás alakjaivá váltak, néhányuk neve a mai napig közismert.

A tárlat megtekintése minden korosztály számára érdekes látnivaló Tihanyban. A célcsoportok között különös súllyal szerepelnek a családosok, hiszen az élményszerű feldolgozás a gyerekek számára is izgalmas lehet.
A nyaralás során mindenképpen érdemes a tihanyi kulturális programok között körül nézni, és egy borúsabb nap során a múzeumba ellátogatni. Több kiállítás is található a településen, de ez a kiállítóhely kiemelkedik a tihanyi érdekességek közül.


Ajánlom a Facebookon