Helyszín
Bőséges ételkínálattal várja vendégeit Szigliget közkedvelt étterme, az Aranypatkó. Nyáron a várlátogatás után platánfák ölelésében pihenhetjük ki fáradalmainkat a 140 fős teraszon, télen pedig cserépkályha mellett melegedve fogyaszthatunk az otthonos belsővel rendelkező épületben. Ízletes fogásaikat helyi alapanyagokból készítik, amelyek mellé a Szigliget környékén termő szőlők borait kínálják. Ha egy kis extrára is vágyunk, érdemes érdeklődni, mikor szerveznek borvacsorákat a balatoni borászok közreműködésével.
Még több egyéb helyszín
KOCZOR PINCÉSZET
A család borral való kapcsolata közel kétszáz éve kezdődött, ekkor telepítették első szőlőjüket a pécselyi Derék-hegyen. A szőlőhegyeken épült hagyományos, kis présházaik hat generáción át szolgálták ki a családi gazdaságot. Az elmúlt évtizedekben Koczor Kálmán jelentősen bővítette termőterületeiket, és tíz éve új, korszerű borászatot hozott létre Balatonfüred nyugati határában, a Bocsár-dűlőben. A vidék hagyományait követve elsősorban fehér fajtákat termesztenek. Szőlőik Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben találhatók, összesen 23 hektáron. Kilenc fajtával foglalkoznak, a legkedvesebb számukra az olaszrizling, mert ez testesíti meg leginkább a borvidék karakterét. A borkészítésben alkalmazzák a tradicionális és modern megoldásokat is, minden borukat a fajta számára ideális
VARGA PINCÉSZET
Az 1993 óta működő családi vállalkozás közel kétszázötven hektáron műveli saját szőlőit, illetve további körülbelül ezer hektárról vásárol szőlőt a borkészítéshez. A feldolgozás során legfontosabb szempontjuk a tisztaságra való törekvés. A fehér- és rozémustot erjesztés előtt tisztítják, a színtiszta tükrös mustot alacsony hőfokon erjesztik borrá; így örökítik át a szőlő frissességét és gyümölcsösségét boraikba. Fahordós pincéjük dísze a közel tizenkét ezer literes hordó, mely a Dunántúl legnagyobbja. Jellemzően vörösboraik kapnak fahordós érlelést, fehérboraikat inkább acéltartályban és palackban érlelik. Varga Péter: „Ma már egyre kevésbé isszuk, mint inkább kóstoljuk a borokat; az érdekeset és a különlegeset keressük. Már nemcsak a közeli
KŐRÓKA PINCÉSZET
A családi borászat a szőlő- és bortermelés hagyományait újragondolva, a korszerű technológiát az évszázados módszerekkel ötvözve készíti borait. Náluk a szőlő és a bor nemcsak a borász különleges figyelmét, személyes jelenlétét érdemli ki, de a tágabb család apraja-nagyja követi aktívan és kommentálja a folyamatot, ahogy a mustból bor lesz. A Kőróka Pincészet alapítása pillanatától a helyi tradíciók megőrzésére törekszik, a pince elnevezését is a Káli-medence népmesevilágából kapta. Borászuk a kőróka történetét is szívesen elmeséli a kóstolók alkalmával a borteraszon, a terebélyes diófa alatt. A szőlőültetvények, bár egymástól kőhajításra vannak, két borvidéken terülnek el. A birtok központjának számító Szűcs-hegyi dűlőt agyagos
Zsóka Fogadója
Fogadónk a Balaton partjától 5 km-re északra, Szentantalfán található. Csendes, idillikus, családias környezet jellemzi apartmanjainkat, vendégházunkat és éttermünket is. A természetes alapanyagokból, kő és fa felhasználásával magas színvonalon felépített, klimatizált apartmanjainkba, amelyek 4-6 személyesek, várjuk a pihenni, kikapcsolódni vágyó párokat, családokat. Vendégházunkban 5 igényesen kialakított klimatizált szobáink 3-5 ágyasak, amelyek közül kettő családi szoba (szülők részére külön hálószoba). Kitűnő helyszíne lehet baráti társaságoknak, céges rendezvényeknek, esetleg nagy családok aktív vagy éppen nyugodt pihenéséhez. Összesen 54-57 személyt tudunk kényelmesen elszállásolni egész évben. Éttermünk télen -nyáron nyitva tart. Nyáron minden nap, szezonon kívül pedig hétvégente (péntek, szombat, vasárnap) várjuk kedves vendégeinket. Természetesen csoportok számára