Hittünk benne, hogy lesz Piknik – Mi van vele: Valde Orsolya


2021. 07. 20.


A 2020-as többszöri újratervezés után idén örömzenélés és sztárfellépők Paloznaki Jazzpikniken, közös kollekció Nánásiékkal, kisbolt a faluban, új megközelítésű borok és alakuló közösségi tér. A minden fesztiválszervezőnek sok gondolkodnivalót adó másfél év után Valde Orsolyát, a Jazzpiknik alapítóját kérdeztük: Mi van vele?

2020 júliusban, amikor kijött az Északipart magazin és elmeséltük, mi van velünk, még javában készültünk a Piknikre. Aztán az előírások változása miatt nem lehetett megtartani az eredeti időpontban, így átszerveztük az augusztus 20-i hétvégére azokkal a zenekarokkal, akikkel szinte baráti viszonyban vagyunk, vagyis számíthatunk egymásra.  Tettük ezt abban a reményben, hogy annyi eseményt, fesztivált terveztek a Balatonon arra a hétvégére, hátha akkor már lehet. Ezt a programot két héttel előtte kellett lefújnunk.

Végül magyar fellépőkkel, és a Magyar Jazz Napjával együttműködésben megtartottunk egy 500 fő alatti, sokadik tervezésű változatot, ami azt gondolom, élmény volt annak a közönségnek is, aki eljött, és mindenképpen erősíti a zenészek és köztünk lévő kapcsolatot.

MSCF6170

Bár az is látszott, hogy akkor, az első enyhítések után az emberek leginkább bulizni vágytak, a DJ a Szőlőben rendezvényünkön majdnem annyian voltak, mint a minipikniken. Ezek a változások persze anyagilag is megviselnek egy szervezőcéget, de akiknek mindenképpen nagyon hálásak vagyunk, azok a szponzoraink, akik akkor ebben a projektben is mellettünk maradtak. Ráadásul mind az eredeti, mind az új időpont hétvégéjén gyönyörű volt az idő, néztük, hogy most milyen ideális idő lenne a bulizásra. De majd idén!

Paloznaki_Jazzpiknik_foto_2

Szeptemberben újrakezdtük, mindenben reprodukálni szerettük volna a tavalyit, úgy fellépőkben, mint együttműködésekben – nem adtuk fel és hittünk benne, hogy 2021-ben ismét lesz Paloznaki Jazzpiknik!

Mindenkit lekötöttünk és szerveztük a fesztivált olyan menetrend szerint, hogy halálbiztos volt, megtartjuk. Fellépők terén gyakorlatilag hoztuk a tavalyi line-upot, sikerült összetolni a két felállást. A közönség folyton megerősített bennünket abban, hogy nagyon várják, és tudják, hogy mindent megteszünk. Idén egy újdonság van a programban – improvizatív örömzenélés péntek este a Jazzpiknik „Játszóházában” – még sosem volt ilyen, Sánta Dániel kollégám fejéből pattant ki az ötlet. A koncert során összehozzuk a fellépő zenészeket egy hatalmas örömzenélésre, olyan dalok és formációk fognak születni a színpadon, amiket sehol máshol nem lehet hallatni.

Az összes együttműködést próbáltuk folytatni, ez nagyrészt sikerült is: az Együtt az Autistákért Alapítványt támogatjuk az idén is, az “AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért!” tehetséggondozó program tőkelapját növeljük. Gazdagodtunk egy kollaborációval a Nekem a Balatonnal, azaz Ördög Nórival és Nánási Palival indítottunk egy közös kollekciót, ez a projekt nagy egymásra találás és remélem, hosszú távú lesz.

A tavalyi kimaradás miatt lett egy kis szabadidőnk, ezt jól kihasználtuk: nyitottunk egy kisboltot Paloznakon, amivel megpróbáljuk a helyiek és a nyaralók igényeit is kielégíteni.

MSCF6187

Egyelőre a régi formájában üzemeltetjük, de szeretnénk korszerűsíteni és hangulatos helyet varázsolni belőle. Már az elején nagy kihívásnak bizonyult: hogyan kell ellátni, kiszolgálni a különböző igényeket, ráadásul ez az egyetlen bolt van a környéken. A szemléletünk az, hogy bármilyen kérés felmerül, azonnal futok és beszerzem, hogy elláthassam a falubelieket – ez is úgy indult, mint a piknik: nem üzletnek, hanem a saját és környezetünk örömére vágtunk bele.

Paloznaki_Jazzpiknik_Homola_bor

Idén remélhetőleg elkészül férjem, Szabolcs újragondolt Homola Pincészete, ami klassz nagy terekkel fog rendelkezni mindenféle kulturális rendezvény megtartására – még a tartálytérben is tervezünk különböző exkluzív eseményeket, jövőre akár a Jazzpiknik egyik helyszíne is lehet. Az elmúlt évben két dűlőn is átálltunk a biogazdálkodásra, és tavaly piacra dobtuk az új natúr vonalunkat, ami teljesen kezeletlen, szűretlen – akár egy új natúrbor termékcsaládban is gondolkozunk.


Ajánlom a Facebookon